Wachtgelden, je moet er even op wachten..

Vorig jaar verbaasde ik mij erover dat in de jaarrekening van de gemeente Schiedam geen melding werd gemaakt van de wachtgelden die in het voorgaande jaar waren uitgekeerd aan oud-bestuurders.
In antwoord op de vragen die ik hierover stelde werd gemeld dat het hier een miscommunicatie betrof en dat men de wachtgelden in het vervolg zou publiceren.
(Voor het verhaal van vorig jaar, klik hier).

Eind van deze maand behandelt de raad de jaarstukken over 2015. Vooruitlopend hierop kreeg ik de conceptjaarstukken gemaild. Tot mijn grote verbazing waren de uitgekeerde wachtgelden ook hierin onvindbaar!

Dus stelde ik opnieuw vragen hierover. Deze vragen en de antwoorden erop van het college waren als volgt:

Vragen:

Hoeveel bedroegen de wachtgelden voor ex-bestuurders over 2015?
Hoe kan het dat, ondanks toezegging, deze wachtgelden opnieuw niet zijn opgenomen in de jaarrekening?
Hoe gaat u deze omissie in het vervolg voorkomen?

Antwoorden:

In reactie op uw twee schriftelijke vragen met betrekking tot de vertrouwelijkheid van de gegevens over het wachtgeld van de politieke ambtsdragers, heeft het college toegezegd het totaalbedrag voortaan te specificeren in de jaarrekening. Dit is voor het jaar 2015 per abuis nog niet meegenomen. Eventuele wijzigingen naar aanleiding van de accountantscontrole moeten nog verwerkt worden. Wij zullen van deze gelegenheid gebruik maken en de correctie alsnog in de jaarrekening 2015 verwerken. Er is een aantekening gemaakt om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.
Het totale bedrag aan wachtgeld in 2015 van voormalig collegeleden bedraagt € 103.373.

In de definitieve versie van de jaarstukken zullen we de wachtgelden dus wèl terugvinden.
De opmerking over de aantekening is wat mij betreft onvoldoende garantie om te voorkomen dat het volgend jaar weer vergeten wordt.
En hij is ook helemaal niet nodig. Als wachtgelden een vaste post zijn in de jaarrekening (en dat zijn ze) dan is het voldoende deze post vast op te nemen in het systeem waarmee de jaarrekening wordt samengesteld. Een celletje erbij in de spreadsheet dus.

Wat mij betreft vragen wij daarvoor dus nog aandacht tijdens de behandeling in de raad, eind deze maand. En dan zouden al deze extra vragen volgend jaar niet meer nodig moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *