Maandelijks archief: maart 2018

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

Gisteren, 29 maart, ben ik voor de tweede maal beëdigd als raadslid. Het voelde net zo bijzonder als vier jaar geleden. Het is en blijft een eer om samen met 34 andere stadsgenoten te mogen werken aan de toekomst van Schiedam.

Extra bijzonder en dierbaar was de aanwezigheid van mijn moeder. (En die van mijn zoon Bart, zus Corrie en zwager Cock natuurlijk!). Net als vier jaar geleden zat zij weer op de publieke tribune.

Na de installatie was het woord aan de lijsttrekkers van de 13 partijen die in de raad vertegenwoordigd zijn. Zij konden kort terugblikken op de afgelopen verkiezingen en vooruitkijken naar de komende raadsperiode.
Bemoedigend was daarbij voor mij, dat veruit de meesten van hen het belang van samenwerking binnen deze versplinterde raad noemden.

De laatste spreker, de heer Berns van de CU/SGP, was in dit verhaal de grote uitzondering. Hij hield een verhaal, dat gericht was tegen de net gekozen vertegenwoordigers van DENK en dat zowel in de raad als op de tribune over het algemeen met klapperende oren werd aangehoord.
Laat ik zeggen dat dit verhaal wat mij betreft een duidelijke boodschap was tegen religieus fanatisme en tegen religieuze superioriteit. Alleen niet op de wijze waarop de spreker het bedoeld zal hebben. De onverdraagzaamheid zat gisteren met name bij hemzelf.

Niettemin hoop ik, dat we in deze nieuwe raad met alle dertien fracties de komende jaren door een deur kunnen. Los van onze inhoudelijke verschillen. Ik ga er mijn best voor doen!

Hieronder de beelden van het voorlezen van de eed/belofte en het afleggen ervan:

Interview Radio Pop Up

Mijn interview bij Radio Pop Up van 24 maart 2018 staat online op hun facebookpagina.

Hieronder is het terug te kijken:

John van Sliedrecht (D66) bij Paulus aan tafel

Posted by Radio Pop Up on Sonntag, 25. März 2018

Eindelijk een kaasboer in het centrum!

Als er in de afgelopen jaren werd gevraagd wat voor soort winkels bezoekers van het centrum van Schiedam mistten, dan werd steevast de kaasboer genoemd.

Wel, dat gaat veranderen.

Komende week opent de eigenaar van een kaaswinkel de deuren van zijn zaak op de hoek van het Broersveld en het Land van Belofte.

Toen ik er zaterdagochtend langs liep, was de eigenaar samen met enkele familieleden druk aan het werk om de zaak op tijd op orde te hebben.

Hij hoopt 28 maart open te gaan. Maar volgend weekend is hij sowieso open.

Ik wens hem veel succes!

NB: de kazen op de foto zijn plastic etalage-exemplaren. De echte kazen komen natuurlijk pas, wanneer de werkzaamheden klaar zijn en de zaak open kan.

Een nieuwe fietsenstalling en een interview

De verkiezingen zijn geweest en ik ben herkozen, dus het werk gaat gewoon door.

Op zaterdag 24 maart was ik bij de officiële opening, door wethouder Marcel Houtkamp, van de nieuwe fietsenstalling aan het Broersveld.  Lang is er, onder andere door D66, gevraagd om deze stalling. Als opvolger van de stalling op de Koemarkt.

Er was al een tijdelijke stalling, maar de definitieve (in het voormalige Halfordspand) is nu klaar en dus geopend.

Het is een prachtige stalling geworden.

De belangrijkste kenmerken:
De stalling is bewaakt;
Stalling voor een dag is gratis;
Permanent stallen kost € 3,75 per maand;
Er is plaats voor 270 fietsen;
De stalling is overdekt;
Er is een openbaar toilet;
Er kunnen buggy’s gehuurd worden.

Kortom: een prachtige plek om uw fiets te stallen, wanneer u naar het centrum gaat!

Toen ik in de stalling aan de koffie stond, kwamen de overburen van PopUp naar mij toe, met de vraag of ik bij hen in de uitzending iets wilde zeggen over de verkiezingen en over de stalling. Dus onverwacht zat ik daar ineens achter de microfoon.

Hartelijk dank voor uw vertrouwen!

Vanmorgen is de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. 

Dat D66 vier zetels inneemt in de nieuwe raad, was al bekend.
Wie op die zetels mogen plaatsnemen is vanmorgen bekendgemaakt.

Ik ben enorm blij, dat ik ook de komende vier jaar mag plaatsnemen op een van die stoelen!

Samen met Marcel, Anouschka en Arjen ga ik opnieuw mijn stinkende best doen voor een nog mooier Schiedam.

Speciale dank aan de 161 mensen, die mij hun stem hebben gegeven. Daar ben ik zeer vereerd door. Ik beloof alleen iets, als ik het ook kan waarmaken.
Maar deze belofte doe ik graag: ik ga als raadslid de komende vier jaar opnieuw hard werken en zal mijn best doen toegankelijk, benaderbaar en transparant te zijn!

Terugblik op de uitslagenavond

Half twee ’s nachts. Maar ik ben nog vrij hyper. Ben net thuis van de uitslagenavond in het theater.

Mijn eigen D66 heeft 4 zetels behaald (dat waren er 5). Een resultaat waarmee ik goed kan leven. Zeker kijkend naar het landelijke beeld. En ook het aantal dat ik verwachtte.

De VVD is de grootste partij geworden met 6 zetels. Een meer dan ik verwachtte. Mijn felicitaties aan hen!

Verder een aantal verrassingen. Daartoe behoorde wat mij betreft trouwens niet DENK, dat 4 zetels behaalde. Daarop had ik heb ook vooraf ingeschat.

Maar wel het verlies van het CDA (van 3 naar 2 zetels) en de SP (van 4 naar 2 zetels). Het CDA had ik vooraf ingeschat op 4 zetels. Met name voor Patricia van Aaken, waarmee ik de afgelopen jaren prima heb samengewerkt, vind ik dit erg jammer.

Ook het verlies van de PvdA (van 5 naar 2 zetels) vind ik persoonlijk jammer. Hoewel ik ook dat verwachtte.

Het resultaat van deze verkiezingen is een versnipperde raad, die begint met 13 fracties.

Het gaan interessante weken worden, tijdens de komende coalitiegesprekken.

Of ik zelf herkozen ben, dat weet ik nog niet. De uitslag nu gaat over het zetelaantal per partij.
De officiële uitslag wordt komende vrijdagochtend bekendgemaakt. Met daarbij dus ook de voorkeurszetels per partij.

Ik wil iedereen bedanken die zijn of haar stem gegeven heeft aan D66 Schiedam. En in het speciaal de mensen die mij hun vertrouwen gegeven hebben. De afgelopen dag heb ik allerlei berichten gekregen van mensen, die meldden op mij gestemd te hebben. Daar voel ik mij oprecht zeer vereerd door.

Nog twee observaties: De opkomst was bijna 46%. Dat is een stuk beter dan de ruim 42% van vier jaar geleden. Dat is een positieve ontwikkeling!

En, in tegenstelling tot het landelijke beeld, is het aantal zetels voor lokale partijen niet gegroeid, maar gelijk gebleven.
Het zou best kunnen, dat de versnippering onder de Schiedamse lokale partijen daar debet aan is.

En nu ga ik slapen. Straks gaat toch echt de wekker weer.
Wordt a.s. vrijdag vervolgd!

De raad op straat

Jaren geleden, toen ik zelf nog hélemaal niets te maken had met lokale politiek, kon ik mij rond verkiezingstijd ergeren aan politici, die mij bestookten met ballonnen, flyers en andere zaken.
“Waarom zie ik jullie alleen als er verkiezingen zijn”, was dan mijn gedachte.

Toen ik vier jaar geleden gekozen werd als raadslid, nam ik mij voor zichtbaar en benaderbaar te zijn. Social media zijn daarvoor een prachtig instrument. Maar het ouderwetse op straat staan blijft ook een prachtig middel. Gewoon mensen aanspreken. Vragen wat zij goed vinden gaan in Schiedam, en natuurlijk ook wat er volgens hen beter kan.

Binnen D66 Schiedam zette ik “SpreekUur66” op. Gewoon af en toe op diverse plaatsen in Schiedam een paar uur met een statafel en een strandvlag op straat gaan staan. Bij voorkeur buiten campagnetijd. Daarnaast zijn we ieder jaar aan het eind van de kerstvakantie onze stadsgenoten een fris begin van het nieuwe jaar gaan wensen. En we waren als eerste politieke partij aanwezig op de Brandersfeesten.

Ik kan u zeggen, dat op straat staan een van de leukste dingen is, die je als raadslid kunt doen.
Het levert steevast leuke en nuttige gesprekken op.
Zeker in Schiedam, waar mensen er geen moeite mee hebben ronduit te zeggen wat ze willen.

Zaterdag 17 maart, op de laatste zaterdag voor de verkiezingen, stond ik met D66 op de politieke markt in winkelcentrum Hof van Spaland. Samen met de meeste andere partijen die meedoen met de verkiezingen. Alle kleuren en meningen bij elkaar. Ieder op zijn of haar eigen manier.
Het was druk, en het was ondanks de kou enorm gezellig.

Ik zag er collegapartijen, die ik de afgelopen jaren niet op straat heb gezien. En die dat nu met veel enthousiasme deden. “Waarom doen jullie die nu niet vaker”, was weer de vraag die bij mij opkwam.
Want in de afgelopen jaren hebben eigenlijk alleen D66, de PvdA en GroenLinks zich regelmatig in Schiedam op straat laten zien. Dat die vraag niet alleen bij mij leeft, zagen we terug in de reportage van het RTL-journaal.

Hoe kunnen we dat de komende jaren veranderen?

Misschien moeten we het anders aanpakken. En in de toekomst niet meer per partij apart de straat op gaan. Misschien moeten we dit raadsbreed gaan aanpakken. Gewoon eenmaal per kwartaal met een aantal vertegenwoordigers van politieke partijen op straat gaan staan. Ieder met zijn of haar eigen buttons of partijjasjes. Maar wel met elkaar.
En dat noemen we dan “De Raad op Straat”.
Daarmee geven we de inwoners van Schiedam een extra gelegenheid te spreken met mensen uit de politiek. En we bieden partijen die er nu moeite mee hebben tussentijds de Schiedammers op te zoeken een steuntje in de rug.

Mocht ik na volgende week deel uitmaken van de nieuwe raad, dan wil ik de eerste sessies wel organiseren. Moeilijk is dat niet. Ik neem de statafel wel mee!

Het allerlaatste verslag! Van deze raadsperiode tenminste….

Vier jaar lang heb ik u via de website en via Facebook op de hoogte gehouden van mijn werkzaamheden als raadslid. Ik plaatste artikelen en periodiek een overzicht van mijn activiteiten.
Begin februari heb ik mijn meest recente overzicht online gezet.
En dit wordt dan echt mijn laatste overzicht van deze periode. Of het ook mijn allerlaatste overzicht is? Dat weet ik op vrijdag 23 maart a.s.,  wanneer de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad bekendgemaakt wordt. Natuurlijk hoop ik, dat de kiezers van Schiedam D66 en mij voldoende stemmen gunnen om verder te gaan. Maar dat is dus aan u!

In ieder geval bedank ik mijn mede-schiedammers voor de leuke en interessante contacten in de afgelopen jaren!

Dan nu mijn werkzaamheden. De raad heeft de afgelopen twee maanden maar beperkt gedraaid. Daarnaast heb ik zelf een paar stappen terug gedaan, in verband met een examen voor mijn werk. En ik ben, zoals zoveel mensen, ook even geveld geweest door de griep. Dus dit is niet het meest boeiende verslag van de afgelopen vier jaar. J

Op dinsdag 6 februari nam ik deel aan het laatste overleg van de agendacommissie. Mijn voornemen is, om als ik weer gekozen word, mij kandidaat te stellen voor de nieuw te vormen agendacommissie.
Als dit lukt, wil ik voorstellen inbrengen om de vergaderingen van de gemeenteraad toegankelijker en aantrekkelijker  te maken voor de inwoners van Schiedam.

Op donderdag 8 februari was ik te gast bij basisschool de Wieken in Schiedam-West. Hier sprak ik met ouders en de directrice van de school over de herinrichting van het gebied rond de school en de overlast die zij ondervinden van hondenpoep.
Hierover heb ik vervolgens contact opgenomen met de wijkprocesmanager.

Op 14 februari was ik natuurlijk aanwezig bij de uitreiking van de D66 Valentijnsprijs. Die ging dit jaar naar de vrijwilligers van de buurtpreventie in Schiedam. (klik hier)

Op zaterdag 17 februari nam ik deel aan het Open Huis van de gemeenteraad op het Stadskantoor. Samen met collega-raadslid Onno Spek verzorgde ik een rondleiding door de raadszaal en het Stadskantoor.

22 februari

Op deze dag had ik telefonisch contact met een bewoner van de Anna van Saksenstraat op Oranjeburgh. De contacten tussen de gemeente en de bewoners zijn nog altijd niet goed. Ik heb met deze bewoner meegedacht over een manier om deze verhouding te verbeteren.

Op 24 februari publiceerde ik een opiniestuk over de cultuur in Schiedam. Mijn conclusie: Koester het! (Klik hier voor het artikel).

Op donderdag 1 maart was ik te gast in de studio van Omroep  Wetering, om te spreken over mijn opiniestuk over de cultuur in Schiedam. (Klik hier).

Op dinsdag 6 maart was ik aanwezig bij de laatste vergadering van de gemeenteraad van deze raadsperiode. Een  vreemd idee. En tegelijkertijd het besef, dat vier jaar omgevlogen zijn!
En ook vreemd dat een aantal collega’s, zoals mijn fractiegenote Diane Reijnhout sowieso niet zal terugkeren.

Op vrijdag 9 maart was ik aanwezig bij de uitreiking van alweer de vierde Jillis Bruggemanpenning. Ditmaal aan Barbara Barend. Een indrukwekkende bijeenkomst!
(Voor het verslag: klik hier).

Op maandag 12 maart heb ik eerst een kort bezoek gebracht aan de Anna van Saksenstraat, om te kijken hoe de situatie daar nu ter plekke was. Vervolgens heb ik een kop koffie gedronken met een Schiedammer, die ik alleen van Twitter kende. En die daar regelmatig, als rechtgeaard Schiedammer zijn mening geeft aan lokale politici. Erg leuk om meningen uit te wisselen!

En voor de rest heb ik veel, heel veel op straat gestaan om flyers uit te delen en met stadsgenoten te praten over de verkiezingen.

Daarmee ga ik de komende dagen nog door. Op naar 21 maart!

 

Jillis Bruggemanpenning voor Barbara Barend

Op vrijdag 9 maart werd in het oude stadhuis alweer voor de vierde keer de Jillis Bruggemanpenning uitgereikt. Hierbij was ik aanwezig.
Deze maal ging de penning naar Barbara Barend, voor haar strijd voor de emancipatie van LHBT’ers. En dan met name om de actie “alle mannen hand in hand” , naar aanleiding van de mishandeling van twee mannen in 2017.

Barbara hield na het in ontvangst nemen van de penning een prachtig, persoonlijk en vlammend verhaal. Zo persoonlijk, dat het ook emotioneel werd.
Kern was: het wordt vaak nog altijd niet als normaal gezien, dat twee mensen van hetzelfde geslacht van elkaar houden, hand in hand lopen of elkaar een zoen geven.
Echt een zeer indrukwekkend en helaas ook voor mij persoonlijk herkenbaar verhaal.

Naast de Jillis Bruggemanpenning waren er ook twee “opstekers”.
De eerste voor Sandy Kardolus en Carolien Kruijs, voor hun initiatief “Schiedams Lef”, dat in het primair onderwijs lessen verzorgt over diversiteit.
De tweede opsteker was voor de Frankelandgroep, vanwege de zorg en aandacht die zij geven voor LHBT’senioren in hun woonvoorzieningen.
Hoe belangrijk dit is werd duidelijk door het inleidende, opnieuw zeer persoonlijke, verhaal van bewoonster Erika.

Tot slot was er een blijk van erkenning (Jillis Bruggeman manchetknopen) voor wethouder Mario Stam.
Hij keert na de gemeenteraadsverkiezingen niet terug en werd door de LHBT-ambassadeurs bedankt voor zijn inzet voor een goed LHBT-beleid in de gemeente Schiedam in de afgelopen jaren. Dank, waarbij ik mij van harte aansluit!

Tot slot werd buiten letterlijk nog stilgestaan bij de gedenksteen voor de man in wiens herinnering deze dag in het leven geroepen is: Jillis Bruggeman. De laatste persoon, die in Nederland ter door veroordeeld is vanwege zijn seksuele geaardheid.