Maandelijks archief: februari 2016

19 nieuwe Stolpersteine

Vanmiddag was ik aanwezig bij de plaatsing van 19 nieuwe Stolpersteine in Schiedam. Wie mij al een tijdje volgt op internet, weet dat dit initiatief mij erg aan het hart gaat.

Stolpersteine zijn gedenkstenen, die geplaatst worden in de straat voor het huis, of op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog mensen, meestal joden, woonden, voor zij weggevoerd werden naar de vernietigingskampen.

Ik vind dit in de eerste plaats een prachtige manier om deze mensen hun identiteit en waardigheid terug te geven. Daarnaast is het plaatsen van Stolpersteine een goede manier om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten. Ook niet als de generatie die er nu nog uit eigen ervaring over kan vertellen er straks niet meer is.

Stolpersteine is een initiatief van de Duitser Gunter Demnig. Hij plaatst in principe iedere Stolperstein zelf. Wat betekent dat hij vrijwel het gehele jaar met zijn bestelbus door Europa onderweg is.

P1170359

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Stichting Stolpersteine Schiedam stenen in onze stad geplaatst.
Van sommige mensen is heel weinig bekend. Van anderen konden nog familieleden of bekenden opgespoord worden. Een aantal van hen was aanwezig bij de steenplaatsingen en sprak ook.
Zo was er de kleinzoon van Mozes en Rosette Brücker, die vertelde over de opa die hij door WO II nooit heeft mogen kennen.
Of de Schiedamse Riet Immerzeel, die vertelde hoe zij als kind getuige was van de deportatie van haar vriendje Jaap Warga, samen met zijn vader, moeder, broertje en zusje. Vijf Stolpersteine liggen er nu voor hun huis in de Aleidastraat.
P1170363P1170365

Bij de steenplaatsing voor familie Katan (vier personen), aan de Lange Haven, was een bijzondere gast aanwezig. Het meisje dat als 14-jarige bij hen als huishoudster in dienst was. Zij is nu 96 jaar en heeft ontroerd vanuit haar rolstoel bloemen gelegd bij de stenen.
P1170374P1170377

En zo zijn er veel verhalen. Verhalen over mensen, die gemeen hebben dat zij vanuit Schiedam zijn weggevoerd, om te sterven in een vernietigingskamp.

Dank opnieuw aan de mensen van Stichting Stolpersteine Schiedam voor dit prachtige, indrukwekkende initiatief!
P1170305 P1170310 P1170316 P1170319 P1170323 P1170326 P1170335 P1170348 P1170358 P1170364 P1170370 P1170365 P1170371 P1170374 P1170379

Brugwachtershuis of galerie op postzegelformaat?

Op zaterdag  februari was ik aanwezig bij de opening van het brugwachtershuis van de Oranjebrug in Schiedam. Na jaren van leegstand heeft stadgenoot Jan Sluijter voor minimaal een jaar de sleutel van dit huisje gekregen. En direct is het gebouwtje tot leven gekomen!

Leuk vloertje erin, lampen aan en hup: je hebt een expositieruimte! Jan heeft het plan exposities, onder andere met eigen fotowerk in het huisje in te richten. In het weekend zal dit vervolgens dikwijls te bezoeken zijn.

Van dit soort initiatieven word ik heel erg vrolijk. Iemand ziet een kans, gaat ermee aan de slag en het resultaat is een heel leuk stukje Schiedam erbij!
Op dit moment hangen er oude foto’s, die de geschiedenis van de brug en haar omgeving laten zien.
Ga er vooral een keer langs in het weekend. De toegang is gratis (ook dat nog!).

Meer informatie over het brugwachtershuisje vindt u door hier te klikken.

P1170293 P1170289 P1170286 P1170283 P1170279 IMG_5962

 

 

Update werkzaamheden

De afgelopen twee weken ben ik druk aan het mailen geweest met Primo, het schoolbestuur dat verantwoordelijk is van de sloop en nieuwbouw van de Singelschool.

Nadat in eerste instantie scheuren waren ontstaan in de woning die verbonden is aan de woning die samen met de school gesloopt wordt ben ik kort gaan kijken en heb ik vervolgens Primo gevraagd naar de stand van zaken.

Toen later die week de sloop stilgelegd is vanwege de vondst van asbest en er vervolgens in de krant een artikel stond waarin geschreven is dat het schoolbestuur meende niet te hoeven reageren (“het stond toch al in de krant?”) ben ik opnieuw in het toetsenbord geklommen.

Een dergelijke reactie maakt de verziekte verstandhouding tussen buurtbewoners en school alleen maar meer verziekt. Primo heeft wat mij betreft een verplichting te allen tijde helder te communiceren over de werkzaamheden aan en rond de school.

Inmiddels heeft Primo op haar website een update geplaatst over deze situatie. Ook heeft de VVD via de formele weg schriftelijke vragen gesteld. Ik hoop dat Primo in het vervolg wèl het belang van een heldere en snelle communicatie inziet.

Valentijnsprijs

Los van mailen inzake de Singelschool was ik vorig weekend druk bezig met de uitreiking van de D66 Valentijnsprijs. Op zaterdag de 13e heb ik hierover in de Studio van PopUp Tv verteld in de uitzending van ZOS-Radio (klik hier voor het gesprek).
En op zondag natuurlijk de uitreiking. In een bomvol Lucas Drinkwinkel!
Enorm leuk dat alle genomineerden er waren!
En winnares Mieke Wigmans: Hierbij nogmaals gefeliciteerd!

P1170252

Maandagavond was ons fractieoverleg, ter voorbereiding op de commissievergadering.
IMG_0581[1]

Stadserf lokale omroep

Dinsdag 16 februari was ik aanwezig bij het Stadserf inzake de later dit jaar te vergeven zendmachtiging voor de lokale omroep.
In het verleden was dit een formaliteit, omdat er maar een gegadigde hiervoor was.
Ditmaal is er echter een heel andere situatie, omdat zowel Stichting Stadsomroep Schiedam als PopUp TV hebben aangegeven de zendmachtiging te willen.

Het Stadserf van dinsdag was een aanloop naar de discussie hierover.
Voor de goede orde: de raad of het college beslist niet wie de zendmachtiging krijgt. Dat bepaalt het Commissariaat voor de Media. Maar raad en college kunnen eventueel wel een voorkeur uitspreken.
Zelf ben ik al langer van mening dat de situatie zoals die nu is, meerdere omroepen in Schiedam, onwenselijk is. Ze zouden elkaar prima kunnen aanvullen. Daarnaast zou ik graag een regionale samenwerking zien. Bij voorkeur binnen de Waterweggemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Wat mij betreft een mooie aanvulling op het wel erg Rotterdamse RTV Rijnmond.

IMG_0586[1]

De komende maand gaan we het in de raad nog niet hebben over wie de zendmachtiging zou moeten krijgen. Voorlopig gaan we alleen bepalen of de raad een puur Schiedamse omroep wil, tegen een laag budget, tegen een hoger budget, òf dat we een omroep willen die regionaal samenwerkt. Gezien hetgeen ik hiervoor schreef zal duidelijk zijn welke mening ik namens D66 zal verkondigen.
Het tweede deel van het Stadserf dat ik bezocht behandelde het imago-onderzoek dat afgelopen najaar gehouden is.
Een van de lessen die wat mij betreft hieruit getrokken kan worden, is dat de raad en de individuele raadsleden nog veel werk te verzetten hebben om het beeld dat de inwoners van onze stad over het bestuur hebben te verbeteren.
Het hele rapport is hier te lezen.

Ooievaarsbrug

Verder heb ik, samen met een raadslid van een andere raadsfractie nog contact gehad met wethouder Van Steenderen, naar aanleiding van de geplande werkzaamheden aan de Ooievaarsbrug.
Vorige maand heb ik hierover schriftelijke vragen gesteld, omdat het ernaar uitzag dat, terwijl de Proveniersbrug na drie jaar eindelijk weer open kan, we deze zomer opnieuw geen vaarverkeer in de binnenstad zouden kunnen verwelkomen.
In middels is bekend dat de doorgang niet de gehele zomer belemmerd zal worden, maar pas vanaf 1 september.
Samen met mijn raadscollega heb ik de wethouder benaderd om te kijken of dit toch niet nog enkele weken later zou kunnen beginnen. Maar de argumenten van de wethouder hebben ons doen besluiten genoegen te nemen met de situatie zoals in de antwoorden op de vragen staat.
Daarnaast hebben ook de watersportverenigingen laten weten vrede te hebben met de voorgestelde planning.

Spreek eens een toerist aan!

Vanmiddag ging ik in het centrum van Schiedam even naar binnen bij de Bonte Koe. Op zoek naar zo’n ongelofelijk lekkere reep pure chocolade met cranberry en zeezout.

Toen ik naar binnen stapte, stond er buiten een Engelssprekend gezin vol bewondering in de etalage te kijken (en foto’s te maken). Ik nam mij voor hen op te roepen vooral naar binnen te lopen om te proeven wat voor heerlijks hier verkocht wordt.
Maar voor ik weer buiten was, waren zij alweer weg.

Maar…. er kwamen net vier andere mensen aanlopen. Met brochures van Schiedam Promotie in de hand. En nieuwsgierig kijkend naar het pand van de Bonte Koe.
“Ik zou naar binnen gaan”, zei ik. “Bonbons met jenevervulling verkopen ze hier. Zo lekker”.

En zo begon een gesprek. Het bleken vier mensen uit Vlaanderen. Een dagje op bezoek in Schiedam.
En ook volop genietend van Schiedam.
Ze vertelden op zoek te zijn naar een goed restaurant, om ’s avonds te dineren. Met hen heb ik een aantal restaurants doorgenomen. En dat werd erg gewaardeerd.

Ik doe dat wel vaker: gewoon een praatje aanknopen met bezoekers van onze stad. Enerzijds om hen trots te vertellen hoe mooi onze stad is. Anderzijds, omdat ik ook graag wil weten hoe toeristen onze stad ervaren.

Het levert heel leuke gesprekken op, En met heel weinig moeite zorg je er hopelijk voor dat toeristen zich extra welkom voelen in Schiedam. Zijn er meer mensen die dit doen?

P1150265