De treinramp die niet vergeten mag worden

Op 4 mei 1976, dus over enkele dagen precies 40 jaar geleden, vond in Schiedam een treinbotsing plaats, waarbij 24 mensen het leven lieten. Drie mensen overleefden, zwaargewond, hun positie in het voorste deel van de trein. Het werd de op twee na grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis.

De afgelopen jaren ben ik in contact gekomen met Julia Mak, een van de drie overlevenden uit het voorste deel van de trein. Zij is al enkele jaren bezig met het schrijven van een boek over de ramp. Dit boek zal in september a.s. verschijnen. Recent riep zij op tot het oprichten van een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van, maar ook aan de hulpverleners bij dit ongeluk.

Het ongeluk bij Schiedam lijkt namelijk niet altijd meer op het netvlies te staan. Op zich natuurlijk niet vreemd. We zijn 40 verder en dan is het normaal dat ook zo’n heftig ongeluk geen dagelijkse gespreksstof meer is. Maar ook in de media wordt de treinramp van Schiedam vaak niet genoemd, wanneer er over spoorongelukken gesproken of geschreven wordt.

Toen ik Julia’s oproep las, vroeg ik mij af waarom er eigenlijk niet eerder over een dergelijk herdenkingsmiddel nagedacht is. In de geschiedenis van Schiedam is dit een vreselijke gebeurtenis geweest. Die hoe dan ook onlosmakelijk verbonden zal blijven met onze stad.
Dat verdient plek om te herdenken.

In overleg met Julia heb ik vervolgens namens de fractie van D66 Schiedam een appèl gedaan aan het college van B&W, haar verzoek serieus en positief te beoordelen. (Klik hier)

Het appèl maakte nogal wat los. Julia en ik werden vanaf diverse hoeken door de pers benaderd en burgemeester Lamers maakte bekend dat het college het verzoek al in beraad had en hier zeker positief tegenover staat. Waarschijnlijk volgt richting de zomer meer duidelijkheid.
Het ziet er dus naar uit dat na 40 jaar inderdaad een monument, waarschijnlijk in de vorm van een plaquette, opgericht zal worden.

Op dinsdag 19 april werden Julia en ik geïnterviewd door RTV Rijnmond. Hieronder de reportage die door Rijnmond is uitgezonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *