De jaarstukken en de wachtgelden

Vorig jaar stelde ik namens D66 Schiedam schriftelijke vragen over de openbaarheid van wachtgelden die de gemeente betaalt aan oud-bestuurders van de stad. De omvang hiervan was namelijk niet te herleiden uit de jaarstukken van de gemeente.

In haar beantwoording van deze vragen deelde het college mee dat de omvang van de wachtgelden gepubliceerd zou worden in de jaarstukken over . Als totale post. Op individueel niveau hoeft men dit, blijkens een uitspraak van de Raad van State, niet te doen.

Toen ik de jaarstukken over  twee weken geleden las, was mijn verbazing groot. Nergens in de stukken kwam ik een post inzake de wachtgelden tegen.
Daarom heb ik hier voorafgaand aan de commissievergadering van  1 juli vragen over gesteld.

Deze vragen èn het antwoord vindt u hieronder:

Vraag:

In juli 2014 stelden wij schriftelijke vragen over het publiceren van wachtgelden van oud-bestuurders. Naar aanleiding hiervan is toegezegd over te gaan tot het geven van een specifiek inzicht in de wachtgelden per jaar. Tot onze verbazing zijn de wachtgelden in deze jaarrekening echter niet als aparte post(en) gespecificeerd. Graag zien wij dit alsnog gebeuren. Daarnaast zien wij graag toegelicht waarom dit in eerste instantie niet gebeurd is. En vanzelfsprekend zien wij deze post(en) in de volgende jaren graag als vast onderdeel in de jaarstukken terugkeren, zoals toegezegd.

Antwoord:

In reactie op de eerder door D66 ingediende schriftelijke vragen met betrekking tot de vertrouwelijkheid van de gegevens over het wachtgeld van de politieke ambtsdragers, heeft het college inderdaad toegezegd het totaalbedrag voortaan te specificeren in de jaarrekening (zie brief ons kenmerk 14UIT17192, d.d. 3 september 2014). Nu blijkt dat dit door miscommunicatie intern abusievelijk niet is gebeurd. In de jaarrekening 2015 en volgende zal dit wel vermeld worden. Het totale bedrag aan wachtgeld in 2014 van voormalig collegeleden bedraagt
€ 175.535.
Een specifiek overzicht van de (steeds wisselende) kosten van wachtgeld van voormalige bestuurders gedurende het jaar wordt ter inzage bij de griffie gelegd.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *