Maandelijks archief: februari 2020

Hondenbelasting, een uitstervend begrip

Hondenbelasting. Wat mij betreft een volkomen achterhaalde belasting.
Deze week weer in het nieuws, door een onderzoek van het CBS. Hierin wordt gesteld, dat het aantal gemeenten in Nederland dat hondenbelasting heft afneemt.

Al jaren hebben we het erover en ook in Schiedam wordt hij afgebouwd. Ten opzichte van 2016 is hij nu ca 31% lager.
Doel blijft verdere afbouw. Dat is ook een afspraak in het coalitieakkoord, waar ook de handtekening van D66 onder staat.

Waarom dan niet in een keer een streep erdoor?
Omdat er dan in een keer in de begroting van de gemeente een gat van enkele tonnen valt. Dat kun je wel dichten natuurlijk. Maar meestal is het dan een keuze tussen het verhogen van andere belastingen, of bezuinigen op bepaalde zaken. Dat merk je dan dus alsnog.
Aan de andere kant: als je hem afschaft, hoef je ook de kosten van de inning niet meer te maken. Maar goed, het is dus geen kwestie van simpel: haal er maar in een keer een streep doorheen.

Dit jaar komt er een vernieuwd hondenbeleid naar de raad en dan gaan we het er opnieuw over hebben. Doel blijft afschaffing!

(Trouwens, als je hier als gemeente niet over nadenkt heb je denk ik over enkele jaren sowieso een probleem. Want het zou mij niet verbazen als de hondenbelasting vanuit Den Haag over enkele jaren afgeschaft wordt).