Maandelijks archief: november 2019

Herinrichting Hoogstraat kan van start!

Op dinsdag 29 oktober ging de gemeenteraad van Schiedam dan eindelijk akkoord met het plan voor de herinrichting van de Hoogstraat.

De afgelopen jaren is door de gemeente veel geïnvesteerd in de binnenstad. Met plannen, energie, maar natuurlijk ook met geld. Besloten werd, de Hoogstraat niet meer te zien als pure winkelstraat, maar er een gebied van te maken met een combinatie van winkels, ambachten, horeca, cultuur en wonen. De resultaten hiervan zijn goed te merken: de leegstand neemt af en de levendigheid neemt toe. Ook onder de ondernemers in de binnenstad heeft dit geleid tot een nieuwe impuls. Daarnaast zie je ondernemers van buiten Schiedam naar onze binnenstad trekken. Waar andere steden nu de gevolgen van leegstand gaan merken, zit Schiedam juist in de lift.
(Tekst gaat verder onder de foto.)

De Hoogstraat op 31 oktober 2019. Foto: Verroux Mode

Als afronding van dit proces is, om de ontwikkeling verder te stimuleren, nu de herinrichting van de Hoogstraat aan de beurt. Een onderwerp, dat tot felle discussie geleid heeft in de raad. En waarover inhoudelijke zaken en klinkklare onzin elkaar afwisselden. Zo werd nog weleens gedaan, alsof de herinrichting alleen ging over de nieuwe bestrating. Inderdaad is deze een belangrijk onderdeel van de herinrichting. Maar het gaat veel verder. Het gaat ook om een nieuwe indeling van de ruimte, het herstel van de kade van de Lange Haven bij de Koemarkt, het vervangen van de (afgeschreven) verlichting en het vergroenen van de straat. Kortom: een geheel nieuwe uitstraling.

En natuurlijk kost dit geld. Maar het gaat dan wel om geld, dat al bestemd was voor de binnenstad. En dat anders over enkele jaren voor een deel toch al uitgegeven zou worden bij het reguliere onderhoud aan straat en leidingen. De coalitiepartij die tegen dit voorstel stemde, heeft de situatie dan ook duidelijk niet begrepen. De fractievoorzitter van een oppositiepartij, die zich over de helft van het debat liet ontvallen dat hij het voorstel waarop hij zoveel aan te merken had niet eens gelezen had, gaf zichzelf een enorm brevet van onvermogen.
Met zulke volksvertegenwoordigers heb je als ondernemer in de binnenstad geen vijanden nodig.

Vooruitgang en verandering bereik je alleen, als je durft te investeren in je stad. De binnenstad van Schiedam is daarvan een prima voorbeeld.
Gelukkig is uiteindelijk een meerderheid van de raad akkoord gegaan met het raadsvoorstel. En hebben we hopelijk eind volgend jaar een Hoogstraat, die past bij haar nieuwe functie. En die een visitekaartje is voor onze historische binnenstad!