Maandelijks archief: april 2019

Plannen Hof van Spaland en Bachplein

Allerlei verwarring op Facebook zag ik afgelopen weekend. Omdat een lokale “nieuwssite” artikelen plaatst over een onderwerp dat komende week in de raad aan de orde komt: de toekomst van Winkelcentrum Hof van Spaland en de directe omgeving (oa Bachplein).

Dus het is misschien goed daar even iets uitgebreider bij stil te staan…

In 2016 is er door de VVD en D66 in de gemeenteraad een motie ingediend, die opriep tot ontwikkeling/verbetering van Winkelcentrum Hof van Spaland en het Bachplein. Om te voorkomen dat dit gebied zou verpauperen. Op dat moment stond bijvoorbeeld de Blauwe Brug al een aantal jaar “weg te rotten”. En Hof van Spaland is voor Schiedam een zeer belangrijk winkelcentrum.

De Blauwe Brug is inmiddels gesloopt, maar het is nu tijd de rest ook serieus aan te pakken. Het is dus juist de bedoeling het gebied, met winkels en al, te verbeteren.
Hoe dat er moet uitzien? Dat gaat nu onderzocht worden. (ook op verzoek van een aantal ondernemers uit het winkelcentrum trouwens).

Dat kan betekenen dat het Winkelcentrum blijft staan waar het nu staat en alleen maar wat opgeknapt wordt. Maar in het uiterste geval kan het ook betekenen dat het afgebroken wordt en er een nieuw, modern winkelcentrum gebouwd wordt.
En er kan nog van alles tussen die twee opties liggen ook.
Het winkelcentrum is niet van de gemeente, maar van verschillende eigenaren. Dat maakt het moeilijk om een oplossing te vinden waar iedereen zich in kan vinden. Het moet ook nog eens betaalbaar zijn ook. 
(Trouwens, de gemeente heeft dus ook niets te zeggen over de huren).

Op het Bachplein kunnen inderdaad woningen komen. Hoe dat er precies uit zou kunnen zien gaat ook onderzocht worden. Maar je zou daarbij ook kunnen denken aan woningen voor senioren, waaraan in Schiedam-Noord grote behoefte is.

Maar nogmaals: dat gaat dus allemaal nog onderzocht worden. Daarover gaat in april ook nog niets besloten worden in de raad. Het enige waar we nu over praten is het beschikbaar stellen van geld, zodat de onderzoeken uitgevoerd kunnen worden. En alles gaat in samenspraak met de winkeleigenaren, winkeliers en ook met andere partijen. 
Alles met de bedoeling, dat er over 20 of 30 jaar nog steeds een goed lopend winkelcentrum in Noord is.