Maandelijks archief: december 2018

Raadsbehandeling omgekeerd inzamelen

In de raadsvergadering van afgelopen week behandelden wij het voorstel om met ingang van medio 2019 het restafval omgekeerd te gaan inzamelen. (Zie hiervoor ook mijn vorige artikel op deze pagina.)  In het kort gezegd: bij mensen met kliko’s wordt de grijze bak vervangen door een nieuwe container. Hierin kan men kunststof, drinkverpakkingen en metaal weggooien.  Wat er nog overblijft aan restafval kan men weggooien in een ondergrondse container in de wijk. Precies omgekeerd aan de huidige situatie dus.

D66 is voorstander van deze wijze van afval inzamelen. Het stimuleert mensen om actiever afval te scheiden. D66 onderschrijft het standpunt dat afval een grondstof is. En dat die grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt moeten worden. De  afvalscheiding zorgt er vervolgens weer voor, dat de hoeveelheid restafval per persoon in Schiedam omlaag gaat. Het rijk wil, dat we in Nederland in 2020 100 kg restafval per persoon per jaar hebben. Daar zitten we in Schiedam nu nog ver boven.

Hebben we dit voorstel dan kritiekloos ontvangen? Nee, zeker niet!

In het raadsvoorstel werd gemeld, dat het kunststof eenmaal per drie weken opgehaald zou gaan worden. Hoewel proeven in de Woudhoek aangaven, dat deze frequentie zou moeten voldoen, hebben wij daar toch op voorhand onze bedenkingen over. Wij hebben daarom samen met de Fractie Van Dijk en andere partijen een motie ingediend. Hierin werd opgeroepen te beginnen met een proefperiode, waarin het kunststof eenmaal per twee weken opgehaald wordt. Deze motie is unaniem aangenomen door de raad.

En ook hebben we aangedrongen op een goede voorlichtingscampagne, zodat iedere Schiedammer op wie dit betrekking heeft weet welk afval in welke bak kan. Want hierover heersen bijvoorbeeld in het geval van de groene container nog behoorlijk wat misverstanden.

Verder gaven we aan, dat er op toegezien moet worden, dat er ook echt voldoende ondergrondse containers geplaatst moeten worden voor het restafval.

En tenslotte:  opnieuw wordt nu van bewoners in de laagbouw gevraagd actief bij te dragen aan afvalscheiding. Schiedam kent echter veel hoogbouw (ongeveer 70% van alle woningen). Dus als bewoners in de hoogbouw niet actiever gaan bijdragen, worden de doelstellingen voor wat betreft het terugdringen van de hoeveelheid restafval niet gehaald. Daarom hebben wij gevraagd om een plan van aanpak voor afvalscheiding in de hoogbouw. De wethouder gaf aan, dat we dit in de tweede helft van 2019 kunnen verwachten.

Over de voorlichtingscampagne, hoogbouw en een invoering in fases is eveneens een motie ingediend. Ook deze is unaniem aangenomen.

Op basis hiervan stemde een overgrote meerderheid van de raad voor het raadsvoorstel. Wat betekent, dat het omgekeerd inzamelen over ongeveer een half jaar van start kan gaan!

Omgekeerd inzamelen, een stap vooruit.

Komende dinsdag behandelt de gemeenteraad het raadsvoorstel tot het omgekeerd gaan inzamelen van restafval, bij huizen met een kliko.
Nu heeft iedereen nog een grijze kliko voor het restafval en wordt kunststof afval weggebracht naar een ondergrondse container in de wijk.
Volgens het voorstel wordt de grijze container omgeruild voor een kliko met oranje deksel, waarin het kunststof kan worden weggegooid. Het restafval wordt vervolgens weggebracht naar de ondergrondse container verderop.

Op die manier heeft men straks een kliko voor het GFE-afval (groen, fruit en etensresten), voor papier en karton en een voor kunststof en ijzer (want dat mag er dan ook in).
Wanneer je goed afval scheidt, blijft er maar weinig restafval over.

Dit is niet iets, dat alleen in Schiedam gebeurt. Op veel plekken in Nederland wordt al afval op deze manier ingezameld. Dit blijkt de afvalscheiding te bevorderen.

De rijksoverheid wil, dat we in Nederland in 2020 75% van ons afval scheiden. In Schiedam zijn we nog erg ver van dit percentage verwijderd.

Het plan om vanaf volgend jaar met omgekeerd inzamelen aan de slag te gaan komt niet uit de lucht vallen. Er zijn in Schiedam twee proeven mee gedaan: in de Feministenbuurt en in de Toneelspelersbuurt. Deze proeven zijn positief beoordeeld. De ervaringen ervan zijn meegenomen in het raadsvoorstel.

Ik vind deze wijze van inzamelen een hele verbetering. Zelf scheid ik mijn afval al een tijd strikt. Dit zorgt ervoor, dat mijn groene bak en mijn papierkliko goed gevuld zijn. Plastic breng ik een- à tweemaal naar de container in de wijk. In de 240-liter restafvalkliko zit na twee weken vaak maar een pedaalemmerzakje met restafval. (NB: mijn huishouden bestaat uit 2 tot 4 volwassenen en een kat).

Toch zie ik bij mij in de buurt en ook op andere plekken in de stad vaak grijze kliko’s, die op de ophaaldag erg vol zitten. Daarom lijkt het mij verstandig, dat de gemeente de komende maanden opnieuw uitgebreid voorlichting gaat geven over afvalscheiding. Want ik merk, dat mensen vaak bijvoorbeeld niet weten, wat er allemaal weggegooid mag worden in de groene bak. Terwijl dit eigenlijk alles is, dat een organisch karakter heeft. Dus ook vlees- en visresten. Ook kattenbakkorrels met een milieukeurmerk kunnen in de groene bak.

Ter illustratie plaats ik hierbij foto’s van mijn kunststofafval in de afgelopen twee weken. En van het zakje restafval, dat ik afgelopen donderdag heb meegegeven aan de mannen van Irado. Dit zakje heeft twee weken in de pedaalemmer in mijn keuken gezeten.