Over de Warande, kastanjebomen, bewoners en gemeente

Recent was ik aanwezig bij een informatieavond voor bewoners en omwonenden van de Warande. Wie in Schiedam kent die laan niet? Prachtig, lang en met een middenstrook vol imposante kastanjebomen. Tenminste….dat is hoe de meeste inwoners van onze stad zich de Warande zullen herinneren. Want dat beeld met al die kastanjes is helaas grotendeels verleden tijd.

De kastanjebloedingsziekte, een ziekte die in ons land de laatste tien jaar al heel veel kastanjebomen het leven heeft gekost, heeft namelijk ook hier genadeloos toegeslagen.
Ondanks veel aandacht en zorg vanuit de gemeente is op tweederde van de Warande het merendeel van de bomen in de afgelopen jaren noodgedwongen gekapt. Zij waren te ziek, of zelfs al dood.
Ook aangeplante jonge kastanjebomen vallen net zo hard ten prooi aan deze ziekte, zoals overduidelijk te zien is.

P1140051

Daardoor is nu de vraag: hoe gaan we verder met de Warande?
Vanuit de gemeente is aan de omwonenden het voorstel gedaan te kiezen voor herplant van een andere bomensoort. Waarbij uiteindelijk de keus bij de bewoners zal liggen. Tevens is het uitgangspunt dat gezonde bomen blijven staan. Er zal dus niet “blind” gekapt worden.

Wat ook uitgebreid ter sprake kwam, was de recent in het nieuws gekomen “warmtetherapie “, waarbij een aangetaste kastanje omwikkeld wordt met slangen waarin warm water stroomt. Op deze wijze wordt de boom verhit en sterft (op die plaats) de bacterie die de kastanjebloedingsziekte veroorzaakt.
Recent heb ik hierover contact gehad met de bedenkers ervan, medewerkers van de Universiteit van Wageningen. Het is een experimentele therapie, waarvan de effecten op korte termijn hoopgevend, maar op lange termijn nog ongewis zijn.
Zou dit geen (voorlopige) oplossing zijn voor met name het deel van de Warande waar de ziekte nog niet hard heeft toegeslagen?

P1140056

Deze zelfde gedachte werd geopperd door enkele bewoners. Waarna vanuit de gemeente de toezegging kwam dat dit, wanneer het gewenst is, wordt meegenomen in de enquête die in de komende twee maanden gehouden wordt onder de omwonenden.
Die enquête zal erop neerkomen dat de bewoners kunnen kiezen uit minimaal vier soorten bomen, de wijze waarop deze geplant worden (net zoals nu in twee rijen, of een rij in het midden) en over de wijze waarop moet worden omgegaan met het deel van de Warande waar de bomen nog in relatief goede staat verkeren.
De wens die de bewoners via de enquête kenbaar maken, zal bindend zijn voor de gemeente.

Deze afspraak werd overduidelijk (blijkens het applaus) gewaardeerd door de massaal opgekomen bewoners.

Hier plaats ik mij op eerbiedige afstand. Wanneer bewoners en gemeente er met elkaar over in gesprek gaan en ook samen tot een oplossing komen, heb ik mij er als raadslid niet mee te bemoeien. Wat niet wegneemt dat ik de gemeente graag uitdaag op andere plaatsen in de stad, waar wellicht ook aangetaste kastanjebomen staan, te gaan experimenteren met de warmtetherapie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *