Volgende stap in aanpak rattenoverlast

(gepubliceerd op de website van D66 Schiedam op 13 februari 2021)


In juni a.s. is het drie jaar geleden, dat de fractie van D66 schriftelijke vragen stelde over de overlast van ratten in Nieuwland. Hierop is veel gebeurd. De rattenoverlast kwam opnieuw uitgebreid in de aandacht en het leidde in een klein stukje Nieuwland tot contact en samenwerking tussen bewoonster Willy Heikamp, de gemeente, Irado en Woonplus.

Met elkaar werd de overlast aangepakt. Willy zorgde voor voorlichting onder de bewoners over gevaar van het op straat gooien van eten, de bosjes bij de flats werden verwijderd, er werden GFE-bakken geplaatst (bakken waarin je voedselresten en keukenafval kunt weggooien), flats kregen ondergronds korrels, waardoor ratten zich er niet meer thuisvoelen. Dit alles zorgde ervoor, dat de ratten dit stukje Nieuwland vrijwel geheel verlaten hebben.  Ging dit vanzelf en altijd in goede harmonie? Nee, zeker niet. Maar door met elkaar te blijven praten werden uiteindelijk vorderingen gemaakt. En nu:  waar je drie jaar geleden de ratten gewoon over straat zag lopen, heb ik ze er het afgelopen jaar niet meer gezien. Het blijkt, dat het rattenprobleem op te lossen is, als je er met elkaar je best voor doet.

John van Sliedregt

Anderhalve week geleden sprak ik wethouder Ooijevaar over dit onderwerp. Want het is natuurlijk geweldig dat dit in een klein stuk van Nieuwland gelukt is. Maar er blijven nog veel delen van Schiedam over, waar de overlast er nog gewoon is.

Inmiddels kreeg ik op dit punt positief nieuws: De komende weken start in Nieuwland en Groenoord het verwijderen van de ontoegankelijke bossages bij flats. Deze gaan vervangen worden door een beter toegankelijke begroeiing, die bovendien aantrekkelijk is voor insecten. Dat betekent: veel bloeiers, zoals bijvoorbeeld Vlinderstruiken. Dit ziet er niet alleen vrolijker uit, het betekent ook minder kans op zwerfvuil dat niet te verwijderen is en minder kans voor ratten om zich schuil te houden. Verder zullen flats ondergronds voorzien gaan worden van korrels, die ratten moeten weren.
Ook worden extra GFE containers geplaatst.

Is dit een garantie dat we hiermee de ratten kwijtraken? Nee, veel zal ook moeten komen van bewoners. Zij zullen zorgvuldig om moeten gaan met hun omgeving. Het mooiste zou zijn: in iedere straat of buurt een of meerdere bewoners, die opstaan voor hun flat of straat. Dat voor elkaar krijgen is wellicht het moeilijkste van een goede aanpak. Maar zien dat de gemeente en Woonplus de boel willen aanpakken werkt ongetwijfeld stimulerend.

Drie jaar geleden kreeg ik na het stellen van onze vragen te horen, dat dit een zinloze actie was. “Want volgend jaar lopen die ratten toch weer gewoon over straat”. We hebben echter kunnen laten zien dat het wel degelijk succesvol kan zijn. Als je het maar gestructureerd èn samen aanpakt.

John van Sliedregt
Fractievoorzitter D66 Schiedam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *