De raad op straat

Jaren geleden, toen ik zelf nog hélemaal niets te maken had met lokale politiek, kon ik mij rond verkiezingstijd ergeren aan politici, die mij bestookten met ballonnen, flyers en andere zaken.
“Waarom zie ik jullie alleen als er verkiezingen zijn”, was dan mijn gedachte.

Toen ik vier jaar geleden gekozen werd als raadslid, nam ik mij voor zichtbaar en benaderbaar te zijn. Social media zijn daarvoor een prachtig instrument. Maar het ouderwetse op straat staan blijft ook een prachtig middel. Gewoon mensen aanspreken. Vragen wat zij goed vinden gaan in Schiedam, en natuurlijk ook wat er volgens hen beter kan.

Binnen D66 Schiedam zette ik “SpreekUur66” op. Gewoon af en toe op diverse plaatsen in Schiedam een paar uur met een statafel en een strandvlag op straat gaan staan. Bij voorkeur buiten campagnetijd. Daarnaast zijn we ieder jaar aan het eind van de kerstvakantie onze stadsgenoten een fris begin van het nieuwe jaar gaan wensen. En we waren als eerste politieke partij aanwezig op de Brandersfeesten.

Ik kan u zeggen, dat op straat staan een van de leukste dingen is, die je als raadslid kunt doen.
Het levert steevast leuke en nuttige gesprekken op.
Zeker in Schiedam, waar mensen er geen moeite mee hebben ronduit te zeggen wat ze willen.

Zaterdag 17 maart, op de laatste zaterdag voor de verkiezingen, stond ik met D66 op de politieke markt in winkelcentrum Hof van Spaland. Samen met de meeste andere partijen die meedoen met de verkiezingen. Alle kleuren en meningen bij elkaar. Ieder op zijn of haar eigen manier.
Het was druk, en het was ondanks de kou enorm gezellig.

Ik zag er collegapartijen, die ik de afgelopen jaren niet op straat heb gezien. En die dat nu met veel enthousiasme deden. “Waarom doen jullie die nu niet vaker”, was weer de vraag die bij mij opkwam.
Want in de afgelopen jaren hebben eigenlijk alleen D66, de PvdA en GroenLinks zich regelmatig in Schiedam op straat laten zien. Dat die vraag niet alleen bij mij leeft, zagen we terug in de reportage van het RTL-journaal.

Hoe kunnen we dat de komende jaren veranderen?

Misschien moeten we het anders aanpakken. En in de toekomst niet meer per partij apart de straat op gaan. Misschien moeten we dit raadsbreed gaan aanpakken. Gewoon eenmaal per kwartaal met een aantal vertegenwoordigers van politieke partijen op straat gaan staan. Ieder met zijn of haar eigen buttons of partijjasjes. Maar wel met elkaar.
En dat noemen we dan “De Raad op Straat”.
Daarmee geven we de inwoners van Schiedam een extra gelegenheid te spreken met mensen uit de politiek. En we bieden partijen die er nu moeite mee hebben tussentijds de Schiedammers op te zoeken een steuntje in de rug.

Mocht ik na volgende week deel uitmaken van de nieuwe raad, dan wil ik de eerste sessies wel organiseren. Moeilijk is dat niet. Ik neem de statafel wel mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *