Omgekeerd inzamelen, een stap vooruit.

Komende dinsdag behandelt de gemeenteraad het raadsvoorstel tot het omgekeerd gaan inzamelen van restafval, bij huizen met een kliko.
Nu heeft iedereen nog een grijze kliko voor het restafval en wordt kunststof afval weggebracht naar een ondergrondse container in de wijk.
Volgens het voorstel wordt de grijze container omgeruild voor een kliko met oranje deksel, waarin het kunststof kan worden weggegooid. Het restafval wordt vervolgens weggebracht naar de ondergrondse container verderop.

Op die manier heeft men straks een kliko voor het GFE-afval (groen, fruit en etensresten), voor papier en karton en een voor kunststof en ijzer (want dat mag er dan ook in).
Wanneer je goed afval scheidt, blijft er maar weinig restafval over.

Dit is niet iets, dat alleen in Schiedam gebeurt. Op veel plekken in Nederland wordt al afval op deze manier ingezameld. Dit blijkt de afvalscheiding te bevorderen.

De rijksoverheid wil, dat we in Nederland in 2020 75% van ons afval scheiden. In Schiedam zijn we nog erg ver van dit percentage verwijderd.

Het plan om vanaf volgend jaar met omgekeerd inzamelen aan de slag te gaan komt niet uit de lucht vallen. Er zijn in Schiedam twee proeven mee gedaan: in de Feministenbuurt en in de Toneelspelersbuurt. Deze proeven zijn positief beoordeeld. De ervaringen ervan zijn meegenomen in het raadsvoorstel.

Ik vind deze wijze van inzamelen een hele verbetering. Zelf scheid ik mijn afval al een tijd strikt. Dit zorgt ervoor, dat mijn groene bak en mijn papierkliko goed gevuld zijn. Plastic breng ik een- à tweemaal naar de container in de wijk. In de 240-liter restafvalkliko zit na twee weken vaak maar een pedaalemmerzakje met restafval. (NB: mijn huishouden bestaat uit 2 tot 4 volwassenen en een kat).

Toch zie ik bij mij in de buurt en ook op andere plekken in de stad vaak grijze kliko’s, die op de ophaaldag erg vol zitten. Daarom lijkt het mij verstandig, dat de gemeente de komende maanden opnieuw uitgebreid voorlichting gaat geven over afvalscheiding. Want ik merk, dat mensen vaak bijvoorbeeld niet weten, wat er allemaal weggegooid mag worden in de groene bak. Terwijl dit eigenlijk alles is, dat een organisch karakter heeft. Dus ook vlees- en visresten. Ook kattenbakkorrels met een milieukeurmerk kunnen in de groene bak.

Ter illustratie plaats ik hierbij foto’s van mijn kunststofafval in de afgelopen twee weken. En van het zakje restafval, dat ik afgelopen donderdag heb meegegeven aan de mannen van Irado. Dit zakje heeft twee weken in de pedaalemmer in mijn keuken gezeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *