Raadsbehandeling omgekeerd inzamelen

In de raadsvergadering van afgelopen week behandelden wij het voorstel om met ingang van medio 2019 het restafval omgekeerd te gaan inzamelen. (Zie hiervoor ook mijn vorige artikel op deze pagina.)  In het kort gezegd: bij mensen met kliko’s wordt de grijze bak vervangen door een nieuwe container. Hierin kan men kunststof, drinkverpakkingen en metaal weggooien.  Wat er nog overblijft aan restafval kan men weggooien in een ondergrondse container in de wijk. Precies omgekeerd aan de huidige situatie dus.

D66 is voorstander van deze wijze van afval inzamelen. Het stimuleert mensen om actiever afval te scheiden. D66 onderschrijft het standpunt dat afval een grondstof is. En dat die grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt moeten worden. De  afvalscheiding zorgt er vervolgens weer voor, dat de hoeveelheid restafval per persoon in Schiedam omlaag gaat. Het rijk wil, dat we in Nederland in 2020 100 kg restafval per persoon per jaar hebben. Daar zitten we in Schiedam nu nog ver boven.

Hebben we dit voorstel dan kritiekloos ontvangen? Nee, zeker niet!

In het raadsvoorstel werd gemeld, dat het kunststof eenmaal per drie weken opgehaald zou gaan worden. Hoewel proeven in de Woudhoek aangaven, dat deze frequentie zou moeten voldoen, hebben wij daar toch op voorhand onze bedenkingen over. Wij hebben daarom samen met de Fractie Van Dijk en andere partijen een motie ingediend. Hierin werd opgeroepen te beginnen met een proefperiode, waarin het kunststof eenmaal per twee weken opgehaald wordt. Deze motie is unaniem aangenomen door de raad.

En ook hebben we aangedrongen op een goede voorlichtingscampagne, zodat iedere Schiedammer op wie dit betrekking heeft weet welk afval in welke bak kan. Want hierover heersen bijvoorbeeld in het geval van de groene container nog behoorlijk wat misverstanden.

Verder gaven we aan, dat er op toegezien moet worden, dat er ook echt voldoende ondergrondse containers geplaatst moeten worden voor het restafval.

En tenslotte:  opnieuw wordt nu van bewoners in de laagbouw gevraagd actief bij te dragen aan afvalscheiding. Schiedam kent echter veel hoogbouw (ongeveer 70% van alle woningen). Dus als bewoners in de hoogbouw niet actiever gaan bijdragen, worden de doelstellingen voor wat betreft het terugdringen van de hoeveelheid restafval niet gehaald. Daarom hebben wij gevraagd om een plan van aanpak voor afvalscheiding in de hoogbouw. De wethouder gaf aan, dat we dit in de tweede helft van 2019 kunnen verwachten.

Over de voorlichtingscampagne, hoogbouw en een invoering in fases is eveneens een motie ingediend. Ook deze is unaniem aangenomen.

Op basis hiervan stemde een overgrote meerderheid van de raad voor het raadsvoorstel. Wat betekent, dat het omgekeerd inzamelen over ongeveer een half jaar van start kan gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *