Waar zijn die vragen toch?

Het werk van een raadslid is voor veel mensen het meest zichtbaar tijdens raadsvergadering. Maar natuurlijk is er voor raadsleden ook buiten de Aleidazaal continu werk aan de winkel.
Een mooi voorbeeld van werk “achter de schermen” deel ik hieronder met u.

Enkele maanden is geleden Schiedam overgegaan op een nieuw systeem waarin alle zaken die te maken hebben met de gemeenteraad via de website te raadplegen zijn.
Een mooi systeem, dat luistert naar de naam “Notudoc”.
Via Notudoc vindt u de kalender met Stadserven, commissie- en raadsvergaderingen, uitzendingen hiervan en ook ingediende schriftelijke vragen en aangenomen moties.

En dat laatste bleek een verrassing te bevatten. Bij het terugzoeken naar schriftelijke vragen die D66 begin 2014 heeft ingediend, bleken deze niet meer te raadplegen. Ze stonden niet vermeld in het systeem. En datzelfde gold ook voor aangenomen moties.

Is het dan erg, dat deze gegevens niet meer te raadplegen zijn?

Wat mij betreft wel. Raadsleden stellen schriftelijke vragen of dienen moties in om zaken aan de kaak te stellen en om beleid aan te passen. Zo hebben de schriftelijke vragen die ik vorig jaar stelde over de fietsdiefstallen bij het station geleid tot de terugkeer van de bewaakte fietsenstalling.
Maar niet alle schriftelijke vragen of moties leveren op zo’n korte termijn effect op. Soms duurt het een paar jaar voor de gevolgen ervan zichtbaar zijn.
En dan is het wel handig als die vragen of moties nog terug te vinden zijn.
Omdat de raad sinds anderhalf jaar papierloos vergadert is Notudoc dus ook het archief, waarin alle raadsstukken terug te vinden moeten zijn. Een archief dat momenteel niet volledig is.

Navraag bij de gemeente leverde het volgende antwoord op: “Bij de overgang van het oude naar het nieuwe systeem zijn de koppelingen naar de genoemde documenten verloren gegaan. De documenten zijn er nog wel, maar niet meer direct te raadplegen.
Omdat onderbrengen in Notudoc zeer veel handwerk met zich meebrengt, is ervoor gekozen alleen moties en schriftelijke vragen vanaf het begin van de lopende collegeperiode (maart) onder te brengen in Notudoc.”

Dit is wat mij betreft een periode die veel te beperkt is.
Daarom heb ik het verzoek ingediend ook moties en schriftelijke vragen, die zijn aangenomen en ingediend in de vorige collegeperiode (2010-2014) onder te brengen in Notudoc.
Dit verzoek is vrijwel direct ingewilligd.

Binnenkort zijn de betreffende documenten dus weer te raadplegen voor iedereen die hierin interesse heeft. En op verzoek zijn ook moties en schriftelijke vragen van voor deze periode op te vragen. Zo blijft dit deel van het raadswerk voor iedereen reproduceerbaar.

2 gedachten over “Waar zijn die vragen toch?

  1. Marcel Ramaker

    Leuk blog-item trouwens. Jammer dat het landelijk bureau geen overzicht heeft van alle bloggers en links naar hun artikelen op bv. blog.d66.nl Maar ja, er is gekozen voor een andere Regisseur Digitalisering met schijnbaar betere antecedenten. Ik hou van de partij hoor, maar soms zou ik willen …

    Reageren
    1. johnvansliedregt Bericht auteur

      Excuses voor mijn late reactie. Kennelijk is ook in de software van mijn provider iets gewijzigd, waardoor ik nu ineens feedback lees. Hiervoor niet…
      Gezien het onderwerp wel een beetje pijnlijk.
      Het probleem van de verdwenen moties en vragen schijnt echt te liggen in een oud systeem dat offline gehaald is en een nieuw systeem dat niet te koppelen is aan het oude.
      Dat ga ik dus niet kunnen veranderen. Voorlopig ben ik tevreden met de oplossing die nu geboden wordt.
      Het verbaast mij alleen wel dat ik kennelijk de enige in Schiedam ben die dit opgemerkt heeft en die er een probleem mee had.

      Vriendelijke groeten,
      John

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *