Uitreiking Jillis Bruggemanpenning

Op woensdag 9 maart was ik aanwezig bij de uitreiking van de Jillis Bruggemanpenning, in het oude Stadhuis aan de Grote Markt. Op deze plek is op 9 maart 1803 Jillis Bruggeman opgehangen. De laatste persoon die in Nederland ter dood veroordeeld is vanwege zijn homoseksualiteit.

Om stil te staan bij de intolerantie jegens homoseksuelen toen en helaas ook nog nu, reikt de gemeente Schiedam sinds vorig jaar op 9 maart de Jillis Bruggemanpenning uit. Aan organisaties of personen die zich inzetten voor emancipatie van LHBT’ers.

Dit jaar werd de penning uitgereikt aan KNVB-voorzitter Michael van Praag. Vanwege de inspanningen die hij namens de KNVB doet om homoseksualiteit aanvaard te krijgen binnen het Nederlandse voetbal.

Na zeer persoonlijk verhaal van oud-profbasketballer Henk Pieterse, die in zijn jeugd gepest werd, volgde de uitreiking van de penning.
Waarna Michael van Praag een indrukwekkend verhaal hield over de wijze waarop binnen het Nederlands voetbal (amateur en professioneel) wordt omgegaan met homoseksualiteit. De ontkenning dat het bestaat binnen het voetbal (daar heb ik ooit nog een blog over geschreven) en de wijze waarop de KNVB ervoor wil zorgen dat iemands seksuele geaardheid uiteindelijk helemaal geen issue meer is binnen het voetbal.

Indrukwekkend verhaal, goede winnaar.
Dank aan de homoambassadeurs van de gemeente Schiedam, die deze uitreiking mogelijk gemaakt hebben!

IMG_6128 IMG_6133 IMG_6142

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *