Spreek eens een toerist aan!

Vanmiddag ging ik in het centrum van Schiedam even naar binnen bij de Bonte Koe. Op zoek naar zo’n ongelofelijk lekkere reep pure chocolade met cranberry en zeezout.

Toen ik naar binnen stapte, stond er buiten een Engelssprekend gezin vol bewondering in de etalage te kijken (en foto’s te maken). Ik nam mij voor hen op te roepen vooral naar binnen te lopen om te proeven wat voor heerlijks hier verkocht wordt.
Maar voor ik weer buiten was, waren zij alweer weg.

Maar…. er kwamen net vier andere mensen aanlopen. Met brochures van Schiedam Promotie in de hand. En nieuwsgierig kijkend naar het pand van de Bonte Koe.
“Ik zou naar binnen gaan”, zei ik. “Bonbons met jenevervulling verkopen ze hier. Zo lekker”.

En zo begon een gesprek. Het bleken vier mensen uit Vlaanderen. Een dagje op bezoek in Schiedam.
En ook volop genietend van Schiedam.
Ze vertelden op zoek te zijn naar een goed restaurant, om ’s avonds te dineren. Met hen heb ik een aantal restaurants doorgenomen. En dat werd erg gewaardeerd.

Ik doe dat wel vaker: gewoon een praatje aanknopen met bezoekers van onze stad. Enerzijds om hen trots te vertellen hoe mooi onze stad is. Anderzijds, omdat ik ook graag wil weten hoe toeristen onze stad ervaren.

Het levert heel leuke gesprekken op, En met heel weinig moeite zorg je er hopelijk voor dat toeristen zich extra welkom voelen in Schiedam. Zijn er meer mensen die dit doen?

P1150265

2 gedachten over “Spreek eens een toerist aan!

 1. Frans van der Zee

  Je bent gelukkig niet de enigste John. Er zijn wel meer centrum bewoners die toeristen een helpende hand bieden. Een kiekje maken voor een groep Chinezen of een stel Brazilianen uitleg geven over de Sint Janskerk, daar draaien we onze hand niet voor om. Op deze manier worden we toch een beetje een ambassadeur voor onze stad.

  Met vriendelijke groeten,

  Frans

  Reageren
 2. johnvansliedregt Bericht auteur

  Leuk om te horen!
  En het is nog leuk om te doen ook, nietwaar Frans?
  Er ontstaan soms leuke gesprekken uit. En geeft ook een mooi inzicht in de manier waarop mensen van buiten Schiedam naar onze stad kijken.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *