Eenmalige extra subsidie Jenevermuseum

Komende dinsdag vergadert de gemeenteraad. Als ik naar de agenda kijk, vermoed ik dat dit de kortste vergadering wordt sinds ik toetrad tot de raad. Er staan eigenlijk alleen hamerstukken op.
Dus als er geen inwoners van Schiedam komen inspreken, of er geen gebruik wordt gemaakt van het Vragenuur, is de vergadering binnen 15 minuten ten einde.

Gebeurt er dan niets in Schiedam en in de raad?
Jawel, maar in dit geval zijn de discussies voor deze maand al gevoerd in de commissievergadering van afgelopen dinsdagavond. En de onderwerpen die daar besproken zijn en waarover nog een formeel besluit genomen moet worden, worden dus a.s. dinsdag “afgehamerd”.

Mijn bijdrage aan de commissievergadering van afgelopen dinsdag bedroeg de eenmalige extra subsidie van € 75.000 voor het Jenevermuseum.
Dit museum, dat de afgelopen jaren veel activiteiten verricht heeft en behoorlijk aan bekendheid gewonnen heeft, heeft kort door de bocht gezegd een tekort aan geld.
Nu zijn de musea in Schiedam jaren geleden door het gemeentebestuur “op afstand gezet”. Dit komt erop neer dat de gemeente geen directe bemoeienis heeft met de dagelijkse gang van zaken van het museum. Maar natuurlijk is de gemeente tegelijkertijd wel de grootste subsidieverstrekker. Dus vindt er wel periodiek overleg plaats.

Dat het Jenevermuseum iedere euro meerdere malen moet omdraaien voor hij uitgegeven kan worden is al jaren een gegeven. Dat de afgelopen jaren met een negatief exploitatieresultaat zijn afgesloten ook.

In mei heeft het museum bij de wethouder aangeklopt met de boodschap dat men verwachtte dit jaar ca € 110.000 tekort te komen. Met daarbij het verzoek om financiële hulp. Omdat het alternatief sluiting zou zijn, wat absoluut ongewenst is, is de gemeente akkoord gegaan met een eenmalige extra subsidie van € 75.000. Het overige tekort (€ 35.000 dus) moet het museum zelf oplossen.
Daarnaast moet het museum uiterlijk 1 december met een plan komen waarin staat hoe men de komende jaren te werk zal gaan om een situatie als de huidige te voorkomen.

In mijn bijdrage over de extra subsidie heb ik vragen gesteld over het feit dat het bestuur van het museum voor een jaar een nieuwe directeur heeft aangetrokken (de relatie met de vorige directeur is begin dit jaar verbroken), terwijl men dus al wist dat er geld tekort was. En ook terwijl men wist dat er bij het eveneens in geldnood verkerende Stedelijk Museum een (dure) interim-manager aan het werk is, die onder andere moet onderzoeken hoe de diverse musea nauwer met elkaar kunnen samenwerken.

De wethouder heeft aangegeven het absoluut niet eens geweest te zijn met de aanstelling van de nieuwe directeur van het Jenevermuseum. Hij heeft het bestuur hier ook nadrukkelijk op gewezen, maar dit heeft toch doorgezet.
Wat mij betreft een onbehoorlijke opstelling van het bestuur.

Mijn verdere vragen gingen over een lening die verstrekt is aan het Jeneverlogies. Een Bed & Breakfast die gevestigd is naast het museum. Op zich een prachtige aanwinst voor Schiedam (er zijn te weinig van dit soort gelegenheden). Alleen is vanuit het museum geld geleend aan dit logies, terwijl het museum zelf al weinig tot geen financiële middelen had. Het logies is ook geen eigendom van het museum. In de beantwoording van vragen die voorafgaand aan de commissie gesteld zijn heeft het college bovendien aangegeven dat het museum, vanwege de (forse) subsidie die het ontvangt, helemaal geen leningen mag verstrekken.
Hierover wilde ik dus meer weten.

Op zich wilde de wethouder deze vragen wel beantwoorden. Maar omdat het hier ging om een zaak tussen het museum en privépersonen wilde hij dit doen in een besloten, vertrouwelijk deel.
Hij heeft deze vragen dus wel aan de raad beantwoord. Maar in vertrouwen. Helaas kan ik daar dus geen verdere mededelingen over doen.

Ik hoop wel dat het Jenevermuseum, waar binnenkort ook een bestuurswisseling plaatsvindt, vanaf nu een flexibeler houding aanneemt ten opzichte van haar (potentiële) partners en erin slaagt de financiële tekorten die nu zijn ontstaan in de toekomst te voorkomen. Je kunt niet iedere keer om hulp blijven aankloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *