Enorm blij met de grondnota!

Afgelopen dinsdag nam de gemeenteraad met een overgrote meerderheid de Kadernota Grond 2015 aan.

In deze nota wordt het erfpachtbeleid van de gemeente Schiedam danig op de schop genomen.
Was je in het verleden als huizenkoper verplicht tot het kopen van een woning op erfpachtgrond, vanaf nu is het uitgangspunt dat ook de grond gekocht kan worden. Wie toch liever erfpacht wil, kan hiervoor kiezen.
Daarnaast krijgen huidige erfpachters de mogelijkheid de grond onder hun woning te kopen.
En waar in het verleden erfpachters geconfronteerd werden met enorme canonverhogingen ineens, daar wordt deze verhoging nu uitgesmeerd over meerdere jaren.

Het erfpachtsysteem is voor mij altijd een enorme ergernis geweest. Ik vind het achterhaald en oneerlijk. Het standpunt van D66 Schiedam, dat grondeigendom leidend dient te zijn, sloot dus naadloos aan op mijn mening.

Tijdens en net na de verkiezingscampagne in 2014 heb ik meerdere malen gesproken met mensen die hier net zo over dachten. De oude man die mij vertelde dat zijn dochter niet in Schiedam wilde komen wonen vanwege de erfpacht. De mensen die hun huis wilden verkopen omdat dit vanwege de erfpachtgrond minder aantrekkelijk gevonden werd door kopers.

Tegen hen kunnen we nu zeggen dat deze situatie gaat veranderen. En ik ben er erg trots op dat ik hieraan heb kunnen bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *