Commissievergaderingen live op TV

Het was een korte mededeling vorige week: Vanaf 19 mei zendt LookTV de vergaderingen van de raadscommissie op TV uit.
Een korte boodschap, maar ik ben er erg blij mee!

Want tot nu toe zond LookTV alleen de maandelijkse gemeenteraadsvergadering uit. Waardoor kijkers regelmatig een korte vergadering voorgeschoteld kregen met weinig discussie en veel hamerstukken. Waardoor je weer de indruk zou kunnen krijgen dat het leven van een gemeenteraadslid deels bestaat uit een maandelijks uurtje koffiedrinken in de Aleidazaal. En dat is natuurlijk helemaal niet het geval.

Die raadsvergaderingen zijn vaak kort, omdat de discussies al hebben plaatsgevonden in de maandelijkse commissievergaderingen.
In deze vergadering, die meestal een week voor de raadsvergadering gehouden wordt, praten raadsleden over de stukken die in die maand vanuit het college naar de raad gezonden zijn. Ook kunnen fracties zelf punten agenderen.
Over ieder punt wordt gediscussieerd. Over het een natuurlijk wel langer dan over het andere.

Commissievergaderingen beginnen altijd om 19:30 uur en zijn meestal avondvullend. Bij een omvangrijke agenda wordt er de volgende avond verder vergaderd.
Belangrijk ander verschil is dat dit puur een vergadering van de gemeenteraadsleden is. Een van hen zit de vergadering voor. Het college is hooguit te gast en komt naar voren om te reageren op de vragen en opmerkingen van raadsleden.

Blijkt na uiteindelijk dat over een bepaald punt wel overeenstemming is in de raad, dan gaat het naar de gemeenteraadsvergadering (waar de besluitvorming plaatsvindt) als A-stuk (=hamerstuk).
Is de discussie niet klaar, dan gaat het naar de raadsvergadering als B-Stuk (=bespreekstuk).
In dat geval wordt er dus in de gemeenteraadsvergadering verder over gediscussieerd, waarna stemming volgt.
En het komt dus ook voor dat stukken wel in de commissie behandeld worden, maar uiteindelijk niet doorgezonden worden naar de raadsvergadering.

Commissievergaderingen zijn dus meestal veel interessanter dan de afsluitende raadsvergaderingen.
Tot afgelopen maand waren ze alleen te volgen via een live-stream op de website van de gemeente.
Vanaf komende dinsdag zijn ze dus ook live te volgen op LookTV!

Maar….

U kunt natuurlijk ook gewoon naar de Aleidazaal komen en daar de vergadering volgen vanaf de publieke tribune. Dat is natuurlijk pas echt “live”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *