17 mei: IDAHO

De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop LGBT-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHO of IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia).

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 (toen pas!) de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

Het verschil van IDAHOT met evenementen als de Amsterdam Gay Pride is dat homo-organisaties en holebi’s bij die gelegenheden willen uitstralen dat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en zich er niet voor willen schamen, terwijl het er bij IDAHOT juist om gaat aandacht te vragen voor het verschijnsel homo- en transgenderhaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

De gemeente Schiedam ondersteunt IDAHO van harte. Daarom wappert deze week de regenboogvlag naast het stadskantoor. Wethouder Mario Stam zal bovendien op 17 mei het IDAHO-statement namens onze stad ondertekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *