Onthulling gedenkteken treinramp

Een ontroerende, indrukwekkende bijeenkomst op zaterdag 4 mei 2019.

Op 4 mei 1976 vond de treinramp van Schiedam plaats. De op een na grootste treinramp in de geschiedenis van ons land. Maar ook een ramp die vaak vergeten lijkt.
24 mensen kwamen om het leven, veel mensen raakten gewond. 
Enkele jaren geleden ontstond onder nabestaanden het idee voor een monument of gedenkteken voor deze ramp. Namens de toenmalige D66 fractie heb ik destijds een appèl aan het college gedaan om dit idee teomarmen.

De nabestaanden en de gemeente zijn de afgelopen jaren veelvuldig en goed met elkaar in contact geweest. En dit leidde vandaag tot de onthulling van het gedenkteken. 
Een dichtregel, met de datum van het ongeluk. Op station Nieuwland. Toen nog treinstation en het station, waar de ramptrein nooit zou aankomen.

Het was een zeer druk bezochte bijeenkomst. Met emotionele verhalen van nabestaanden en een indrukwekkende bijdrage van burgemeester Lamers, die onder andere de namen van de 24 dodelijke slachtoffers een voor een noemde.

Wat mij ook duidelijk werd, is dat tijd een relatief begrip is. De treinramp mag dan vandaag precies 43 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Voor sommige betrokkenen is het nog gisteren.

Mooi dat er nu een gedenkteken is. Ter ere van de slachtoffers, de nabestaanden, de hulpverleners en de getuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *