Verslag werkzaamheden (Facebook, 28 januari 2015)

Tijd om weer even bij te praten. Waarmee heb ik mij de afgelopen anderhalve week bezig gehouden?

Op maandag 19 januari heb ik een gesprek gehad met Wilco van Erven, voorzitter van de Fietsersbond Schiedam. We mailden al een tijdje met elkaar en het leek mij prettig elkaar nu eens te ontmoeten en gedachten uit te wisselen.
Na onze kop koffie zijn we op de fiets gestapt en hebben we gekeken naar de Groeneweg in Kethel. Een plek waar fietsers steeds vaker in het gedrang komen, maar waarvoor eerlijk gezegd ook geen eenvoudige oplossing te bedenken is.

De rest van de dag ben ik bezig geweest met het voorbereiden van de commissievergadering van 20/1.

’s Avonds was ik in Nieuwerkerk aan den IJssel te gast bij de fractie van D66 Zuidplas. De reden hiervoor is de wijze waarop zij hun fractieoverleg gebruiken om het contact met de inwoners van Zuidplas aan te halen. De ervaringen die ik daar heb opgedaan heb ik inmiddels gedeeld met mijn fractiegenoten van D66 Schiedam. Ik ga e.e.a. nu uitwerken en kijken hoe we dit in Schiedam kunnen vormgeven. Wordt vervolgd.

Dinsdagavond vergaderde de commissie van de gemeenteraad. Mijn bijdrage bestond onder andere uit de raadsverordening waarin de rechtspositie van raadsleden beschreven staat. Onder meer de hoogte van de raadsvergoeding staat hierin beschreven. In het verleden kon een gemeenteraad zelf besluiten de raadsvergoeding (beperkt) te verlagen.
Dit was een terugkerend verhaal bij de jaarlijkse begrotingsbehandelingen in november. Progressief Schiedam diende dan een motie in om de raadsvergoeding uit solidariteit met Schiedam te verlagen.
Een sympathiek idee, waar ook D66 voor was, maar dat nooit een meerderheid haalde.
Deze keuzevrijheid is door minister Plasterk inmiddels onmogelijk gemaakt. Wel kan 20% van de raadsvergoeding afhankelijk gemaakt worden van de aanwezigheid bij raadsvergaderingen.
Wat D66 betreft een prima idee. 80% van de vergoeding vast; voor het vele werk dat je buiten vergaderingen doet en als compensatie voor het salaris dat je (zoals ik) mist omdat je minder bent gaan werken. En 20% afhankelijk van je aanwezigheid in de raadszaal.
Dit heb ik dan ook voorgesteld in de commissievergadering. Helaas bleek ik hierin alleen te staan.
Geen van de andere partijen wilde deze keuze opnemen in de verordening.
Wat mij betreft een gemiste kans.

Maandag 26 januari ben ik begonnen met een gesprek op het stadskantoor. Op de griffie gesproken over mogelijkheden om als raad beter te communiceren met de inwoners van de stad. Ideeën hierover gaan binnenkort naar de fractievoorzitters.

Maandagmiddag een kop thee gedronken met Ben Dubbeldam, winkelstraatmanager op de Nolenslaan en de Groenelaan. Ideeën en ervaringen uitgewisseld. Een nuttig gesprek! (zie bijgaande foto, door Ben gemaakt).

Maandagavond hebben we als fractie vergaderd. Ter voorbereiding op de raadsvergadering van dinsdag en om een aantal andere punten te bespreken.
Onder andere hebben we, nu we 10 maanden als fractie in dienst zijn wat geschoven met portefeuilles. Geen echt schokkende aanpassingen. Maar wel een iets logischer verdeling.
Voor mijn portefeuilles betekent dit dat Milieu naar Arjen Kuin gaat en dat ik Verkeer en Vervoer van hem overgenomen heb.

Dinsdagavond vond de raadsvergadering plaats. Hierin werd onder andere beslist over de verordening waarover ik hierboven schreef. Omdat de verhoudingen tijdens de commissievergadering al duidelijk waren heb ik ervoor gekozen niet nogmaals dezelfde discussie te gaan voeren. Wel heb ik een stemverklaring afgelegd, waarin ik heb aangegeven dat D66 wel instemt met de verordening, maar van mening was en blijft dat van ons best 20% van de raadsvergoeding variabel had mogen zijn.

En vanavond (woensdag dus) ben ik bezig geweest met het opstellen van schriftelijke vragen. Als we die indienen volgt hierover in de komende dagen nog nader bericht.
john bij lisas kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *