Jillis Bruggemanpenning voor Barbara Barend

Op vrijdag 9 maart werd in het oude stadhuis alweer voor de vierde keer de Jillis Bruggemanpenning uitgereikt. Hierbij was ik aanwezig.
Deze maal ging de penning naar Barbara Barend, voor haar strijd voor de emancipatie van LHBT’ers. En dan met name om de actie “alle mannen hand in hand” , naar aanleiding van de mishandeling van twee mannen in 2017.

Barbara hield na het in ontvangst nemen van de penning een prachtig, persoonlijk en vlammend verhaal. Zo persoonlijk, dat het ook emotioneel werd.
Kern was: het wordt vaak nog altijd niet als normaal gezien, dat twee mensen van hetzelfde geslacht van elkaar houden, hand in hand lopen of elkaar een zoen geven.
Echt een zeer indrukwekkend en helaas ook voor mij persoonlijk herkenbaar verhaal.

Naast de Jillis Bruggemanpenning waren er ook twee “opstekers”.
De eerste voor Sandy Kardolus en Carolien Kruijs, voor hun initiatief “Schiedams Lef”, dat in het primair onderwijs lessen verzorgt over diversiteit.
De tweede opsteker was voor de Frankelandgroep, vanwege de zorg en aandacht die zij geven voor LHBT’senioren in hun woonvoorzieningen.
Hoe belangrijk dit is werd duidelijk door het inleidende, opnieuw zeer persoonlijke, verhaal van bewoonster Erika.

Tot slot was er een blijk van erkenning (Jillis Bruggeman manchetknopen) voor wethouder Mario Stam.
Hij keert na de gemeenteraadsverkiezingen niet terug en werd door de LHBT-ambassadeurs bedankt voor zijn inzet voor een goed LHBT-beleid in de gemeente Schiedam in de afgelopen jaren. Dank, waarbij ik mij van harte aansluit!

Tot slot werd buiten letterlijk nog stilgestaan bij de gedenksteen voor de man in wiens herinnering deze dag in het leven geroepen is: Jillis Bruggeman. De laatste persoon, die in Nederland ter door veroordeeld is vanwege zijn seksuele geaardheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *