Winkels mogen open op zondagochtend!

Op 24 oktober heeft de Schiedamse Raad in grote meerderheid (22 tegen 11, twee onthoudingen) ingestemd met een verruiming van de openingstijden van winkels op zondag.

Op initiatief van D66, de PvdA en de Fractie Janssen werd samen met VVD, GroenLinks en de fracties Malkoc en Erdem een motie ingediend, die het college opdraagt de openingstijden van winkels op zondag gelijk te stellen aan die op de overige dagen van de week.
Dit moet deel uitmaken van de aangepaste winkeltijdenverordening, die in december aan de raad voorgelegd wordt.

Aanleiding is een aantal meldingen van winkeliers, die in de afgelopen maanden graag hun winkel wilden openen op zondagochtend, maar dat niet mochten. Je mocht tot nu toe in Schiedam op zondag pas om 12:00 de winkel open doen.
Deze meldingen kwamen van supermarkten, bakkers, maar ook van een boekhandel.
Samen met Petra Zwang (PvdA) en René Janssen (Fractie Janssen) ben ik de afgelopen weken druk bezig geweest met het onderzoeken van mogelijkheden om de openingstijden te verruimen. Dat heeft geresulteerd in deze motie.

Het indienen van de motie stuitte op weerstand van burgemeester Lamers, die voorstelde, deze zaken pas in december met elkaar te bespreken. De indieners van de motie volhardden echter in hun standpunt, dat zij graag vooraf deze bepaling opgenomen willen hebben in de verordening. Met daarbij de toezegging, dat zolang deze nog niet door de raad bekrachtigd is, niet gehandhaafd wordt op winkels die op zondagochtend open zijn.

Ik ben blij dat er in de raad zo’n breed draagvlak was voor deze motie. Het geeft creatieve ondernemers de kans hun winkel te openen, wanneer zij dit willen. Zonder dat iemand verplicht is, dit te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *