Vragen over diefstal scootmobielen

De afgelopen weken waren ze enkele malen in het nieuws: de diefstallen van 
scootmobielen in Schiedam. Vaak werden deze scootmobielen later weer teruggevonden, waarbij dan bleek, dat de accu’s eruit gesloopt waren. Nu is diefstal van welk goed dan ook al laf. Maar met de diefstal van een scootmobiel wordt de eigenaar hiervan extra gedupeerd. Men is hiervan immers afhankelijk voor zijn of haar bewegingsmogelijkheden.

Om een beeld te krijgen van de omvang van het aantal diefstallen, stelde ik tijdens de raadscommissie van 12 september hierover vragen aan burgemeester Lamers (portefeuillehouder veiligheid).

Deze vragen waren:
Bent u bekend met deze en eventueel nog andere diefstallen van scootmobielen?
Is hier sprake van een stijging van het aantal diefstallen?
Herkent u hierbij plaatsen in Schiedam waar dit vaker voorkomt dan elders?
Waarom heeft men het voorzien of de accu’s? Klopt het verhaal dat deze worden ingeleverd bij milieustations? (Tegen een financiële vergoeding).
En het belangrijkst: welke maatregelen kunnen er genomen worden om deze diefstallen te voorkomen?

De burgemeester gaf aan, dat sinds 1 januari 2017 in Schiedam in ieder geval 35 scootmobielen gestolen zijn. Waarbij hij aantekende, dat niet in alle gevallen aangifte gedaan wordt. Ook worden soms alleen de accu’s gestolen.

Verder vertelde hij, dat het feit dat sleutels van scootmobielen vaak op meerdere exemplaren passen, diefstal erg eenvoudig maakt. Hij is dan ook in gesprek met leveranciers, om te bekijken of er unieke sleutels geleverd kunnen gaan worden.

De meeste diefstallen vinden plaats in Nieuwland, waar veel flats van Woonplus geen afgesloten algemene ruimte hebben. Woonplus bekijkt of deze situatie veranderd kan worden.

Ook is er sprake van handel in accu’s op de tweedehands markt. Dit wil hij bestrijden, door accu’s te voorzien van gegraveerde codes. Tevens wordt met metaalhandelaren besproken geen accu’s ,eer in te kopen en bij aanbieding hiervan contact op te nemen met de politie.

Overigens lijkt er geen sprake te zijn van stijging van het aantal diefstallen. Dit lijkt zich al 2 a 3 jaar op hetzelfde (hoge) niveau te bewegen.

D66 blijft deze situatie actief volgen. Laten we hopen dat de bovengenoemde maatregelen zorgen voor een daling van het aantal diefstallen.

Mijn raadsvragen en de antwoorden erop van burgemeester Lamers zijn hier terug te zien:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *