Voetballen op hoogte (Facebook, 25 oktober 2014)

Voetballen op hoogte, is dat mogelijk?

Als de landtunnel over de A4 klaar is, zal op het eerste deel (achter de Z-flats) een park aangelegd worden. Op het tweede deel (tussen de Woudhoek en de Vlaardingse Hoevenbuurt) zal het sportpark A4 aangelegd worden. Dit park komt dan op ca 9 meter hoogte (tov de omgeving) te liggen).

Critici van dit project zeggen soms dat het niet mogelijk is op deze hoogte te voetballen. Er zou dan teveel wind staan. Omdat ik als raadslid straks mede-verantwoordelijk kan zijn voor de komst van dit sportpark wilde ik graag weten of dit inderdaad het geval is. Maar hoe doe je dat? Waar kom je dit voetballen op hoogte nog meer tegen?
In Utrecht!

Daar is in 2013 een parkeergarage gebouwd ten behoeve van de IKEA-vestiging aldaar. Deze kwam te staan op de voetbalvelden van de vereniging Faja Lobi-KDS, die naast de IKEA lagen. Er werd een ingenieuze oplossing bedacht: de vereniging ging voetballen op het dak van de nieuwe parkeergarage. Op een hoogte die vergelijkbaar is met die van het geplande sportpark op de A4. Dit sportpark, bestaande uit twee kunstgrasvelden, kantine, secretariaatsruimte en kleedkamers is inmiddels een goed jaar in gebruik.

In mei van dit jaar heb ik via e-mail contact opgenomen met de vereniging, om hen te vragen naar hun ervaringen met het voetballen op hoogte.
Ik ontving een enthousiaste mail terug en werd uitgenodigd vooral eens te komen kijken.
En dat heb ik vorige maand gedaan. Op een maandagavond ben ik naar Utrecht gereden en heb ik op mijn gemak op het sportpark kunnen rondlopen, foto’s kunnen maken en kunnen praten met de leden die op dat moment aanwezig waren.

Dè vraag die ik aan een aantal mensen gesteld heb was: “Hebben jullie geen last van de wind, nu je op een dak speelt”?
Hier was men heel duidelijk over: van extra wind in verband met de hoogte heeft men geen last.
Er is aan de westzijde (waar de wind meestal vandaan komt) een windscherm geplaatst van circa 5 meter hoog. Aan de andere 3 zijden staan windschermen van circa 2,5 meter hoogte. Deze schermen voldoen ruimschoots.
De garage ligt trouwens niet in beschut gebied; naast een snelweg en een kanaal.
Volgens de speelsters die ik sprak had men op de oude (laag gelegen) velden meer last van wind, omdat daar geen windschermen omheen stonden.
Omdat het toen ik er was nog heerlijk zomers weer was, heb ik gevraagd hoe de condities zijn in mindere omstandigheden. Ook hiermee heeft men geen problemen.
Verder staan er aan de randen van het terrein netten van circa 9 meter hoog, die moeten voorkomen dat afzwaaiende ballen van het dak af geschoten worden.

De leden die ik sprak waren stuk voor stuk ronduit trots op hun complex. Ook gaf men aan het een veilig complex te vinden, omdat er maar een ingang naar het dak is. (Er zijn wel nooduitgangen natuurlijk).

Gevraagd naar negatieve punten van het dak gaf een van de speelsters aan (met de kanttekening: “Als ik dan toch iets negatiefs moet noemen…”) dat het op de huidige velden bij mooi weer sneller warm wordt, aangezien het kunstgrasveld dan ook warmte afgeeft.

Een persoonlijke noot tot slot: Ik vond het een ronduit prachtig complex om te zien. En als je eenmaal op het complex loopt heb je absoluut niet het idee op het dak van een parkeergarage te lopen.
Wat mij betreft een prima voorbeeld van dubbel grondgebruik.

Hierbij een aantal foto’s die een indruk geven van het complex.

utrecht1 utrecht2 utrecht3 utrecht4 utrecht5 utrecht6 utrecht7 utrecht8 utrecht9 utrecht10 utrecht11 utrecht12 utrecht13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *