Wat was mijn bijdrage aan de behandeling van de zomernota?

Op dinsdag 27 juni behandelde de gemeenteraad de zomernota. Dat is de belangrijkste (en langste!) vergadering van het jaar.
In de zomernota wordt de richting bepaald, die het college inslaat bij het opstellen van de begroting (die in november vastgesteld wordt). Als je als raadslid of fractie iets wilt bereiken, dan is dit dus het moment.

Over de behandeling van de zomernota heb ik een stukje geschreven op de website van D66 Schiedam. Dat leest u door hier te klikken.

Het debat tijdens de begrotingsbehandeling wordt gevoerd tussen de fractievoorzitters.
Mijn rol tijdens deze behandeling bestond daarom uit: voorbereiden, luisteren en het aanvullen van mijn fractievoorzitter, Marcel Bregman, wanneer ik dat nodig vond.

En natuurlijk moet er aan het eind van de avond ook gestemd worden….

In de voorbereiding van de zomernota heb ik een motie voorbereid, die aan het eind van de avond in stemming gebracht is.

De motie ging over de subsidie voor de lokale omroep. Hierover hebben we vorig jaar als raad afgesproken, dat deze voor een deel (€ 45.000) afhankelijk is van de prestaties die de omroep levert op het gebied van (journalistieke) innovatie. In 2018 kijken we als raad in een evaluatie, of de omroep aan de eisen voldaan heeft. In dat geval wordt dit deel van de subsidie verstrekt.
En zo gaat het ieder jaar.

In de zomernota stond echter, dat dit deel van de subsidie in 2020 niet meer nodig is. Een bezuiniging dus. En dan, terwijl helemaal nog niet bepaald is, of dit zo is.
Wat mij, en de rest van mijn fractie, is dit niet zoals we met elkaar afgesproken hebben.

De motie riep dus op, deze bezuiniging nog niet in de begroting (van 2020!) op te nemen, maar eerst de evaluatie af te wachten.

In de dagen voor de raadsvergadering heb ik deze motie gemaild naar alle andere fracties, met de vraag, of zij deze samen met D66 wilden indienen. Uiteindelijk wilden VVD, Progressief Schiedam, GroenLinks, ChristenUnie/SGP en Malkoc de motie mede ondertekenen.

Tijdens de stemming bleek, dat nog meer fracties positief tegenover de motie stonden, zodat deze met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen is.

De motie ziet u, door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *