Daling winkelleegstand en toekomst Winterland

In de jaarstukken wordt onder andere melding gemaakt van de leegstand in de binnenstad.

Nuttig om te weten natuurlijk. Vooral wanneer je je bedenkt hoeveel geld en energie het college in de binnenstad steekt.

Alleen de wijze waarop deze cijfers gepresenteerd worden zorgt ervoor, dat we niet echt veel leren over de stand van zaken.

De cijfers die gegeven worden, betreffen namelijk het totaal aantal leegstaande panden in de binnenstad.

In het beleid van de gemeente wordt echter onderscheid gemaakt tussen het kernwinkelgebied (ABC, Hoogstraat, Passage) en zogenaamde aanloopgebieden. Het openen en verplaatsen van winkels vindt bij voorkeur plaats in het kernwinkelgebied.

DIt kan betekenen, dat het kernwinkelgebied gevuld wordt, terwijl het aanloopgebied daardoor een hogere leegstand zou kennen. Deze ruimtes kunnen vervolgens een andere bestemming krijgen; bijvoorbeeld wonen.

Daarom heb ik gevraagd om uitsplitsing van deze cijfers.
En dan blijkt, dat de leegstand in het kernwinkelgebied eind 2016 uitkwam op 24,8%. Dat is aanzienlijk. Maar eind 2015 bedroeg dit cijfer 27%.

Er is dus sprake van een daling van de leegstand. Nog niet in het tempo waarin ik dit graag zou zien, maar hij is er wel. Wat mij betreft een teken, dat het beleid werkt.
En in een tijd waarin in veel andere gemeenten de winkelleegstand alleen maar oploopt, is dit misschien zelfs knap te noemen!

Ik heb het college gevraagd in de toekomst de leegstandscijfers gesplitst aan te leveren. Dus met het onderscheid tussen kernwinkelgebied en aanloopgebieden. Tijdens de commissievergadering van 30 mei zegde wethouder Houtkamp dit toe.

In dezelfde vergadering stelde ik ook vragen over Winterland. Hoe zijn de ervaringen met Winterland op het Bachplein geweest? En welk alternatief voor Winterland komt er in de binnenstad?

De vragen en antwoorden waarover dit stuk ging, kunt u hieronder terugzien en -horen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *