Het afvalbeleid: geen tientje erbij, containers Nieuwstraat en Broodnodig

In de commissievergadering van 21 februari is uitgebreid gediscussieerd over het raadsvoorstel over het afvalbeleidsplan “Afval the Challenge“. In dit plan staat beschreven hoe we er met zijn allen in Schiedam voor moeten gaan zorgen, dat er meer aan afvalscheiding gedaan wordt.
Een goed streven en wat mij betreft ook een goed plan.

Alleen de wijze waarop het betaald zou moeten worden…..

Het college stelde voor de afvalstoffenheffing met 10 euro per jaar te verhoging. Niet echt een actie, waarmee je mensen beloont voor het scheiden van afval.
Dat vond ik, toen ik het voorstel las. Mijn fractie vond dit gelukkig ook. En tijdens het debat in de raad bleek, dat vrijwel iedereen zich op dit standpunt stelde.
Het raadsvoorstel is daarom teruggestuurd naar het college, met het verzoek een andere financiering hiervoor te zoeken.
Collega Arjen Kuin heeft dit onderwerp in zijn portefeuille en is dus woordvoerder. Wel heb ik op twee punten een bijdrage geleverd aan zijn inbreng in de raadsbehandeling.

1.
In de Nieuwstraat, in het centrum van Schiedam, staan sinds 2012 afvalcontainers pal voor de deur van een woning. In de vorige raadsperiode heeft onze toenmalige fractie al gevraagd of deze containers verplaatst kunnen worden. Daaraan is toen geen gevolg gegeven.

Afgelopen zomer heb ik contact gehad met de betreffende bewoners, toen zij (in een periode met hoge temperaturen) overlast hadden van ongedierte en stank. Informeel hoorde ik daarop vanuit de gemeente, dat er nagedacht werd over verplaatsing.
Voorafgaand aan de raadsbehandeling ben ik opnieuw langs geweest bij deze bewoners. Om te vragen naar de stand van zaken. Omdat hieruit bleek dat voor hen niet duidelijk is, wat de stand van zaken is, heb ik Arjen gevraagd de kwestie van deze containers opnieuw onder de aandacht te brengen.

In antwoord op Arjens vragen, gaf wethouder Van Steenderen aan, dat inderdaad gezocht wordt naar een andere locatie voor de betreffende containers. Maar hierover is nog geen duidelijkheid. Wanneer deze er wel zal zijn, kon hij nog niet aangeven.
Dit blijven wij dus volgen!

2.
Broodnodig

In Rotterdam is vorig jaar gestart met het initiatief “Broodnodig”. Hierbij wordt in wijken oud brood ingezameld, om te voorkomen dat dit op straat gegooid wordt en daarmee ongedierte aantrekt.
Gezien de toenemende overlast van ratten op diverse plekken in Schiedam, heeft Arjen op mijn verzoek gevraagd of in Schiedam ook ruimte is voor een dergelijk initiatief.
Hierop heeft het college geantwoord, dat in Schiedam-Oost inderdaad onderzocht wordt of een dergelijke bak geplaatst kan worden bij de mobiele buurtpost daar.

Ik ben benieuwd hoe de ervaringen hiermee zijn, wanneer dit uitgevoerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *