Subsidie Lokale Omroep

In de raadscommissie van 14 december stond de brief van het college, inzake de subsidie voor de Stichting Stadsomroep Schiedam, op de agenda. Namens D66 heb ik dit punt behandeld.

Na de heftige voorgeschiedenis rond de voordracht voor de lokale zendmachtiging zou je verwachten dat de Stadsomroep serieus aan de slag zou gaan met de opdracht die zij van de raad meegekregen heeft.
Helaas lijkt daar nog maar weinig van merkbaar te zijn.

Voorafgaand aan de behandeling in de commissie stelde ik het college enkele vragen. Deze vindt u, met de antwoorden, hieronder.

Naar aanleiding van de beantwoording heb ik in de commissie nogmaals benadrukt dat de fractie van D66 ècht inzet wil zien om te komen tot vernieuwing. Is deze naar onze mening onvoldoende zichtbaar, dan zal bij de eerstvolgende evaluatie (voorjaar 2018) wat ons betreft de subsidie fors omlaag kunnen.

De door mij gestelde vragen, plus de antwoorden van het college:

Vraag:
Wordt de prestatiegerelateerde subsidie vooraf of achteraf verstrekt?

Antwoord:
De algemene gedragslijn is dat conform de Algemene Subsidie Verordening (ASV) van Schiedam een subsidie wordt verleend waarbij een substantieel deel van het subsidiebe- drag als voorschot wordt betaald. Bij de vaststelling van de subsidie wordt vervolgens bepaald of de afgesproken prestaties zijn geleverd en wordt de subsidie definitief toegekend.
Zoals bekend, zijn bij eerdere subsidietoekenningen aan de Stadsomroep vooraf geen
prestaties geformuleerd, zodat er bij de vaststelling van de subsidie ook niet over geoor-deeld kon worden. Wij hebben al eerder aan de raad voorgelegd de lokale omroep onderdezelfde subsidievoorwaarden als andere grotere instellingen te laten vallen en voortaan ook prestaties af te spreken. Voor de vaste subsidiecomponenten van de Stadsomroep zal dit systeem nu ook toegepast worden.

In dit specifieke geval zal echter een andere regeling voor het prestatiegerichte deel worden gehanteerd; de nieuwe ASV maakt dat juridisch ook mogelijk.

Voor het prestatiegerichte deel wordt een bedrag gereserveerd, dat pas beschikbaar wordt gesteld nadat door de Stadsomroep een Plan van Aanpak voor de gewenste innovatie is ingediend en nadat dit is goedgekeurd door het college. Zonder Plan van Aanpak derhalve geen prestatiegericht subsidiedee

Vraag:
Op welke wijze wordt getoetst of en hoe Stadsomroep zich inspant om de geëiste innovatie tot stand te brengen?

Antwoord:
Door in de subsidiebeschikking toetsbare prestaties en doelstellingen vast te stellen. Hierbij spelen het keurmerk van de OLON en kijk- en luisteronderzoek ook een belangrijke rol. Daarnaast zal regelmatig ambtelijk en bestuurlijk overleg (minimaal 3 keer per jaar) plaatsvinden om de voortgang te bespreken. Voorts zal een Plan van Aanpak vooraf door het college goedgekeurd moeten worden.

Vraag:
Zijn er gesprekken met de Stadsomroep over de stappen die men neemt om de geëiste innovatie tot stand te brengen?

Antwoord:
De gesprekken worden nu gepland. We hebben eerst het definitief besluit van het Commissariaat van de Media afgewacht; dat kwam vrij laat. Er zal in ieder geval ambtelijk en bestuurlijk overleg hebben plaatsgevonden voordat het college de subsidievaststelling behandelt.

Vraag:
Is er een plan van aanpak?

Antwoord:
Er is nog geen plan van aanpak. Er is in november j.l. wel een begroting 2017 ingediend.

Dit is een van de onderwerpen waar met de Stadsomroep afspraken over gemaakt moeten worden en die ook een voorwaarde in de subsidiebeschikking zal vormen. Zoals reeds vermeld, is het Plan van Aanpak bepalend voor het beschikbaar stellen van het prestatiegerichte subsidiedeel.

Vraag:
Waarom pas een kijk- en luisteronderzoek in 2018? Kan dit niet in 2017 plaatsvinden?
Het eerste evaluatiemoment (door de raad) m.b.t. de Stadsomroep is in het voorjaar van Kijk- en luistercijfers over 2017 kunnen daar dan in meegenomen worden.

Antwoord:
Het kijk – en luisteronderzoek wordt uitgevoerd ten behoeve van de evaluatie met de raad in het tweede kwartaal in 2018. Er is tot op heden lokaal geen kijk- en luisteronderzoek uitgevoerd; tot nu tot werd alleen van landelijke cijfers gebruik gemaakt. Het onderzoek moet nog worden gestart, maar wij zullen zeker ook meetmomenten in 2017 houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *